До уваги власників приватних закладів, які приймають відпочиваючих!

02.08.2024

Приватні заклади, які приймають відпочиваючих та надають послуги з харчування, повинні звернутися в Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області для проходження процедури реєстрації як оператора ринку харчових продуктів.
Приватні заклади, які приймають організовані групи дітей, повинні звернутися в Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області для погодження примірних чотиритижневих сезонних меню.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляє, що в області кожного року реєструються випадки групових інфекційних захворювань організованих колективів, зокрема і дитячих, в приватних садибах.


При проведенні епідеміологічних розслідувань та позапланових заходів державного нагляду (контролю) з року в рік відмічаються подібні порушення:
- заклади надають відпочиваючим послуги з харчування, але не зареєстровані як оператори ринку харчових продуктів,
- не ведеться контроль за дотриманням належних санітарних вимог на харчоблоках таких закладів,
- немає лабораторних досліджень води питної,
- не завжди є супровідні документи на харчові продукти та сировину,
- надаючи послуги харчування організованим колективам дітей, не мають розробленого та погодженого в Держпродспоживслужбі меню,
- не залишаються добові проби в холодильнику,
- відсутні технологічні картки на приготування страв,
- не дотримується товарне сусідство,
- недостатня кількість холодильного та технологічного обладнання,
- є випадки непроходження медичних оглядів працівниками харчоблоків.


Нагадуємо, що виробник несе відповідальність за якість та епідемічну безпеку готової продукції у сфері громадського харчування.
Власники усіх закладів громадського харчування, в тому числі і приватних садиб, зобов’язані здійснювати виробничий контроль готової продукції, води, змивів з об’єктів довкілля, періодичне гігієнічне навчання персоналу.
Згідно Наказу МОЗ України від 23.07.2002 р. № 280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» працівники громадського харчування і торгівлі, зобов’язані пройти обов’язковий попередній (при прийомі на роботу) і періодичні медичні огляди та гігієнічне навчання.