Актуально про лептоспіроз

Серед особливо небезпечних природно-вогнищевих хвороб лептоспіроз залишається єдиною інфекцією, що реєструється на всіх адміністративних територіях України практично щороку.

Тяжкість перебігу (до 70% серед госпіталізованих хворих) і висока летальність від лептоспірозу (до 20%) обумовлює необхідність збереження достатньої настороги щодо даної інфекції.

В 2021 році на наших теренах захворілих лептоспірозом не реєструвалося. А в 2022 році в м. Долина зареєстровано 1 випадок захворювання на цю особливо небезпечну інфекцію.

Лептоспіроз це гостре інфекційне захворювання, що може передаватися від тварини до людини. Джерелом зараження для людей є гризуни, свійські й дикі тварини, хутрові звірі, собаки. У містах основним носієм інфекції є пацюки.
Захворіти на лептоспіроз можна під час купання в заражених водоймах, риболовлі, сінокосі на зволожених територіях, під час догляду за хворими і інфікованими тваринами тощо. Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше, гризунів. Також це може бути худоба, собаки, дикі тварини. Від людини до людини захворювання не передається. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи або рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).
Збудник може викликати широкий спектр симптомів, деякі з яких можна помилково прийняти за ознаки інших захворювань, наприклад, грип чи COVID-19. Деякі інфіковані люди можуть взагалі не мати симптомів.

Серед найпоширеніших симптомів лептоспірозу це:

висока температура;

головний біль;

озноб;

біль у м’язах;

блювання та діарея;

жовтяниця;

почервоніння очей;

висипання.

Симптоми захворювання можуть проявлятися в період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Тому, якщо з’явились перші ознаки захворювання, слід негайно звернутися до сімейного лікаря.
Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, менінгіту (запалення оболонки головного та спинного мозку), печінкової недостатності, та навіть смерті.

Як запобігти захворюванню

Величезне значення мають захист житла, продуктових складів та інших об’єктів від проникнення в них гризунів, захист водоймищ від можливих забруднень сільськогосподарськими тваринами і гризунами, знищення щурів і мишей.

Купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом найчастіше відбувається у закритих водоймищах, особливо мілководних, де багато рослинності. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та заковтуванні води.

На польових роботах, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни.

Забороняється вживати сиру воду з неперевірених джерел та відкритих водоймищ; овочі і фрукти слід ретельно мити.

Дотримуючись нескладних правил особистої гігієни, Ви уберігаєте себе від такої важкої недуги, як лептоспіроз!

Лікар-епідеміолог відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань Галина ГРЕЧИШИН

Новини
ГОТУЄМОСЬ ДО ЗЙОМКИ НОВОГО ВИПУСКУ РУБРИКИ "ДІАЛОГ З ГРОМАДОЮ" 🗣
15.04.2024 11:26
Задавайте свої запитання у формі за посиланням: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSfGLqNZuXWStc.../viewform
Про державну підтримку аграріїв Долинської громади!
12.04.2024 12:00
Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції, затвердженим постановою Кабінету…
Участь міського голови у Лізі лідерів місцевого самоврядування
10.04.2024 22:18
Черговий блок навчання міського голови Долинської ТГ в рамках ЛІГИ ЛІДЕРІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ. "Пишаюся, що "U-LEAD з Європою» обрали саме мене представляти українське місцеве самоврядування…