Атестація робочих місць за умовами праці

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах та організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технічний процес , використовуване обладнання,сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників.

Атестація робочих місць проводиться для врегулювання відносин між роботодавцем та працівниками,зокрема відносно реалізації прав працівників на здорові та безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення , пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Періодичність проведення атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але проводиться не рідше одного разу на 5 років, що передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 року №442 « Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці».

Для встановлення комплексної оцінки і характеру праці, встановлення ступеня шкідливості й небезпечності праці та її характеру за гігієнічною класифікацією, обґрунтування віднесення робочого місця до категорії із шкідливими чи важкими умовами праці необхідно проводити цілий ряд лабораторно-інструментальних досліджень, які може виконати тільки спеціально підготовлена та акредитована лабораторія. Такою лабораторією, станом на 2023 рік , і поки що єдиною в Івано-Франківській області є лабораторія Державної установи «ІваноФранківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», яка включена до Інформаційного переліку лабораторій, атестованих на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища та трудового процесу.

Лікар із загальної гігієни

відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики

неінфекційних захворювань

Долинського відділу

Калуського районного відділу

ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» Михайло ПЕТРУШКА

Новини
ГОТУЄМОСЬ ДО ЗЙОМКИ НОВОГО ВИПУСКУ РУБРИКИ "ДІАЛОГ З ГРОМАДОЮ" 🗣
15.04.2024 11:26
Задавайте свої запитання у формі за посиланням: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSfGLqNZuXWStc.../viewform
Про державну підтримку аграріїв Долинської громади!
12.04.2024 12:00
Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції, затвердженим постановою Кабінету…
Участь міського голови у Лізі лідерів місцевого самоврядування
10.04.2024 22:18
Черговий блок навчання міського голови Долинської ТГ в рамках ЛІГИ ЛІДЕРІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ. "Пишаюся, що "U-LEAD з Європою» обрали саме мене представляти українське місцеве самоврядування…