Чому сон важливий

Сон необхідний і майже так само важливий для нашого організму, як повітря, їжа та вода. Турбуючись про якісний сон ви можете підтримувати хороше фізичне та психічне здоров'я. Наш мозок, фізична енергія та пам'ять відновлюються, коли ми спимо. Тому щоб повністю розкрити свій потенціал, необхідно висипатися.

Ви проводите уві сні близько третини свого життя. Сон необхідний і майже так само важливий для нашого організму, як повітря, їжа та вода. Турбуючись про якісний сон ви можете підтримувати хороше фізичне та психічне здоров'я.

Наш мозок, фізична енергія та пам'ять відновлюються, коли ми спимо. Тому щоб повністю розкрити свій потенціал, необхідно висипатися. У довгостроковій перспективі нестача сну може призвести до тяжких наслідків.

Використовуйте "Правило 90-хвилин"

Наш сон проходить декілька циклів, які, своєю чергою, складаються з різних фаз сну. Тривалість одного циклу становить близько 90 хвилин. Цю типову структуру можна побачити, вимірявши активність у мозку. Авжеж, існує безліч індивідуальних відмінностей у довжині циклу, коливання можуть становити від 60 до 110 хвилин.

Коли ви прокидаєтеся незабаром після завершення циклу сну, ви почуваєтеся набагато свіжішим, ніж коли ви його перериваєте. Тому непогано було б спланувати свій сон відповідно до цього правила.

В Інтернеті ви знайдете безліч калькуляторів, які показують, коли краще вставати, щоб не переривати цикл сну. Наприклад, якщо ви хочете прокинутись о 6 ранку, то, згідно з калькулятором, вам слід лягти спати о 20:45 або о 22:15. Якщо підйом розраховано на час пізніше, ви також можете лягти спати о 23:45 або о 1:15, але ці опції не рекомендуються через малу кількість циклів сну, через які ви пройдете.

Початок форми

Всім відома приказка: «У здоровому тілі – здоровий дух!»

Вченими давно доведено, що сон впливає на всі сфери життєдіяльності організму, а «недосип» викликає:

• Погіршення роботи головного мозку;

• Зниження імунітету;

• Зниження ефективності вакцинації;

• Збільшується ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи (підвищення тиску, інфаркти, інсульти);

• Збільшується ризик розвитку цукрового діабету і ожиріння.

Що ж необхідно, щоб сон був здоровим і максимально допомагав нормальній життєдіяльності всього організму?

Бажано виробити звичку лягати спати в один і той самий час, за кілька годин до сну, не навантажувати свій організм жирною і важкою їжею, уникати перезбудження нервової системи (не дивитися телевізор, комп’ютер, телефон безпосередньо перед сном) і фізичні перенапруги. Дуже позитивно впливають нетривалі прогулянки на свіжому повітрі, читання декількох сторінок улюбленої книги або будь-якої приємною і легкою літератури, теплий душ і звуки природи (легкий прибій, шум дощу або звуки лісу)!

Якщо Ви маєте порушення сну, чи прокидаєтесь з відчуттям втоми – зверніться за консультацією до свого сімейного лікаря.

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Долинського відділу

Калуського районного відділу

ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» Юліана КОНИК

Новини
Чергові рішення реалізації програми «Власна справа» та «Грант для ветеранів»
24.04.2024 00:06
За результатами шостого періоду подачі заяв на отримання мікрогрантів згідно програми «Власна справа» Івано-Франківська область знову у п’ятірці лідерів серед регіонів з найбільшою кількістю…
Послуги служби зайнятості для внутрішньо переміщених осіб
24.04.2024 00:04
Зважаючи на усі труднощі та виклики сьогодення, працівники обласної служби зайнятості здійснюють постійний супровід внутрішньо переміщених громадян з метою сприяння їхній зайнятості та швидкій…
Затверджено Програму визначення ветеринарно-санітарного статусу територій щодо вароатозу
24.04.2024 00:02
Програму визначення ветеринарно-санітарного статусу країни, регіону, зони щодо вароатозу (вароозу) затверджено наказом Держпродспоживслужби від 02.04.2024 р. № 199. Документ розроблений…