Чи може посадова особа місцевого самоврядування в робочий час бути вчителем у школі?

Відповідаємо на запитання. Премії, надбавки й доплати педагогам | Нова  українська школа

Постановою від 22 листопада 2022 року № 1306 уряд визнав такими, що втратили чинність, акти, які дозволяли роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій. Чи може посадова особа місцевого самоврядування в робочий час бути вчителем у школі?

Щоб відповісти на це запитання перш за все варто зазначити, що відповідно до пункту 1 частини першої статті 25 Закону України «Про запобігання корупції», посадовим особам місцевого самоврядування забороняється займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.

📌 Довідково: відповідно до пункту 4 частини першої статті 1 Закону України «Про освіту» викладацька діяльність – це діяльність, яка спрямована на формування знань, інших компетентностей, світогляду, розвиток інтелектуальних і творчих здібностей, емоційно-вольових та/або фізичних якостей здобувачів* *освіти (лекція, семінар, тренінг, курси, майстер-клас, вебінар тощо), та яка провадиться педагогічним (науково-педагогічним) працівником, самозайнятою особою (крім осіб, яким така форма викладацької діяльності заборонена законом) або іншою фізичною особою на основі відповідного трудового або цивільно-правового договору.

Влітку 2022 року набула чинності нова редакція статті 102-1 КЗпП України, яка чітко визначає, що сумісництво - це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця - фізичної особи. Також, у цій статті було вилучено норму, згідно з якою умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій визначалися КМУ.

У продовження вказаної логіки постановою КМУ від 22.11.2022 р. №1306 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» було визнано такими, що втратили чинність постанову КМУ від 03.04.1993 р. №245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» та Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.1993 р. №43.

Відповідно до пунктів 3,12 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.1993 р. №43, не вважалась сумісництвом педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин на рік (у тому числі, в робочий час за погодженням з керівником).

Скасування зазначених документів знімає й обмеження щодо тривалості робочого часу на роботі за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, а також комунальних закладів, утворених органом місцевого самоврядування, та комунальних установ, організацій, що фінансуються з бюджету (на яких поширювалася їх дія).

Тож, тепер тривалість роботи сумісника не обмежена. Але **вона має відбуватися у позаробочий час та не повинна перевищувати нормальну тривалість робочого часу, встановлену трудовим законодавством. *Так, за загальними нормами, відповідно до статті 50 КЗпП України, *нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Поряд з тим, звертаємо увагу, що відповідно до пункту 1 частини першої статті 25 Закону України «Про запобігання корупції», посадовим особам місцевого самоврядування забороняється займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.

Принагідно нагадуємо, що про обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності можна ознайомитися на сайті НАЗК за цим посиланням

Отже, після набрання чинності постановою КМУ від 22.11.2022 р. №1306, посадова особа місцевого самоврядування не може виконувати в один і той самий час роботу як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом. При цьому, посадова особа місцевого самоврядування може бути вчителем у школі у вільний від основної роботи час та за умови здійснення на цій посаді лише викладацької діяльності.

U-LEAD консультує

Новини
Роз’яснення щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки
23.07.2024 16:30
Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості. Згідно…
Пільги на житлово-комунальні послуги для військовослужбовців та членів їх сімей
22.07.2024 17:16
Українські військові та члени їх сімей мають право скористатись пільгами на житлово комунальні послуги. Хто має таке право, які пільги передбачені та які документи для цього потрібні у матеріалі…
Підписали МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ між територіальними громадами
22.07.2024 11:48
Під час Форуму ЛІГИ ЛІДЕРІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ підписали МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ між територіальними громадами, метою якого є об'єднати наші спільні зусилля задля покращення рівня…