Чим небезпечна краснуха і як можна уникнути даної інфекції

Краснуха – гостра вірусна інфекція, яка може мати перебіг у вигляді набутого або природженого процесу з різними механізмами передачі і різними наслідками, збудником якої є РНК-віруси Rubella virus . Особливо висока сприйнятливість до збудника краснухи у дітей в дошкільному і молодшому шкільному віці. Як і всі інші «дитячі» хвороби, вона може розвинутися і в дорослому організмі.

Збудник інфекції заразний 7-10 днів до періоду висипання і впродовж 5-7 днів після появи висипання. Як правило захворювання на краснуху має легку форму. Інкубаційний період в середньому 14-21 днів. Основне джерело вірусу – хворий або безсимптомний носій збудника краснухи. Інфекція виділяється в навколишнє середовище під час кашлю, чхання або розмови і може деякий час залишатися на предметах побуту, які теж можуть бути джерелом зараження. Найчастіше захворювання виявляється взимку і навесні.

Симптоми захворювання : незначне підвищення температури тіла, впродовж 1-5 днів, загальна слабкість, кон’юктивіт, запалення верхніх дихальних шляхів, головний біль, біль в суглобах. За 1-7 днів до появи висипань появляєтьсязбільшення потиличних, навколовушних, задньошийних лімфатичних вузлів, що є одним з найбільш характерних проявів хвороби. Дрібні плямисті висипання не схильні до зливання, які спочатку появляються на обличчі та шиї, а за тим розповсюджуються по всьому тілу і зникають через 2-3 дні після появи, не залишаючи після себе слідів. Зустрічаються і безсимптомні форми захворювання. В результаті перенесеної інфекції можливі ускладнення у вигляді ураження дрібних суглобів (поліартрит) у дорослих, в тяжких випадках – ураження головного мозку ( енцефаліт).

Інфікування вірусом краснухи, небезпечне для вагітних жінок, особливо на 1 триместрі, що може призвести до викидня, мертвонародженню , передчасним родам чи народженню дитини з вродженими вадами розвитку, відомими як СВК ( ураження серцево-судинної системи, органів зору, центральної нервової системи, ендокринної системи, опорно-рухового апарату).

Специфічного лікування краснухи не має – основним методом профілактики є вакцинація , живою вакциню, у комплексі з іншими вакцинами проти вірусів дитячих інфекцій (тривалентна вакцина проти кору, краснухи й епідемічного паротиту). Перша доза вакцини вводиться у віці 12 місяців, для повного захисту ревакцинацію проводять у 6 років. Дорослим варто мати щонайменше одно щеплення проти краснухи для захисту.

До неспецифічних методів відносять:

  • обмеження ймовірності контакту з хворими під час вагітності та в репродуктивному віці;
  • ізоляція хворих до отримання негативних аналізів;
  • проведення жінкам фертильного віку скринінгових аналізів для виявлення антитіл до вірусу й для призначення вакцинації;

Лікар – епідеміолог відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Долинського відділу

Калуськогорайонного відділу

ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» Руслана СОЛОВІЙ

Новини
Відбулося засідання комісії з питань захисту прав дитини
19.04.2024 16:26
З метою здійснення соціального захисту прав та інтересів дітей 18 квітня керуючий справами виконавчого комітету міської ради Роман Михнич провів чергове засідання комісії з питань захисту прав…
Насіння овочевих культур для ВПО громади
19.04.2024 16:21
В рамках ініціативи «Насіння Перемоги» проєкту «Згуртовані громади», який реалізує Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID аграрного та сільського розвитку (АГРО) в…
ГОТУЄМОСЬ ДО ЗЙОМКИ НОВОГО ВИПУСКУ РУБРИКИ "ДІАЛОГ З ГРОМАДОЮ" 🗣
15.04.2024 11:26
Задавайте свої запитання у формі за посиланням: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSfGLqNZuXWStc.../viewform