До уваги операторів ринку, що здійснюють виробництво та обіг харчових продуктів тваринного походження

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує операторам ринку харчових продуктів: Міністерство юстиції України 15.11.2022 р. зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20.10.2022 р. № 813 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження».

Документ імплементує вимоги Регламенту Європейського парламенту та Ради ЄС (№ 853/2004 від 29 квітня 2004 року) та дає змогу виконати норми ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Завдяки встановленим гігієнічним вимогам буде забезпечено підвищення рівня безпечності харчових продуктів тваринного походження та рівня громадського здоров’я.

Гігієнічні вимоги застосовуються до операторів ринку харчових продуктів, що здійснюють експорт до країн ЄС або заявили компетентному органу про готовність до здійснення такого експорту, починаючи з дня набрання чинності наказу.

До всіх інших операторів ці вимоги будуть застосовуватися через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану.

Гігієнічні вимоги поширюються на виробництво та обіг таких харчових продуктів тваринного походження:

  • м'ясо свійських копитних тварин, зайцеподібних, диких тварин та диких тварин, вирощених на фермі;
  • подрібнене (січене або рублене) м'ясо (м’ясний фарш), м’ясні напівфабрикати та м'ясо механічного обвалювання, крім м’яса птиці та продукції з неї, вимоги до яких затверджені наказом МОЗ від 06 серпня 2013 року № 694;
  • м’ясні продукти;
  • живі двостулкові молюски, живі голкошкірі, живі кишковопорожнинні та живі морські черевоногі;
  • рибні продукти;
  • яйця та яєчні продукти;
  • жаб’ячі лапки та равлики;
  • топлені тваринні жири та шкварки;
  • оброблені шлунки, міхури та кишки;
  • високоочищені хондроїтин сульфату, гіалуронова кислота, інші гідролізовані хрящові продукти, хітозан, глюкозамін, сичужний фермент, риб’ячий клей та амінокислоти;
  • желатин та колаген.

Документом встановлено чіткі вимоги до температурних режимів та умов транспортування м’яса. Крім того, затверджено фізико-хімічні та органолептичні характеристики для тваринних жирів.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89, ifdergprod@vetif.gov.ua)

Новини
З 1 жовтня 2025 року нові обов’язки до продавців підакцизних товарів, а саме нові вимоги щодо середньої заробітної плати та мінімального доходу
07.11.2025 14:01
Для суб’єктів господарювання, які вроздріб торгують алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами для електронних сигарет та пальним, з 1 жовтня 2025 року запроваджуються вимоги щодо…
Долаємо кордони через культуру 🙌
05.11.2025 14:45
До Долинської громади прибула делегація з трьох країн — Угорщини, Словаччини та Румунії. Ми спільно реалізовуємо міжнародний проєкт Bridging Borders by Culture – BBC, який впроваджується за…
🕯 Гіркий біль втрати…
31.10.2025 14:52
З глибоким сумом і скорботою сповіщаємо про загибель нашого земляка — Торка Владислава Ярославовича, мешканця міста Долина, військовослужбовця військової частини А0458. Йому було лише 21 рік. Та,…