До уваги операторів ринку, що здійснюють виробництво та обіг харчових продуктів тваринного походження

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує операторам ринку харчових продуктів: Міністерство юстиції України 15.11.2022 р. зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20.10.2022 р. № 813 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження».

Документ імплементує вимоги Регламенту Європейського парламенту та Ради ЄС (№ 853/2004 від 29 квітня 2004 року) та дає змогу виконати норми ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Завдяки встановленим гігієнічним вимогам буде забезпечено підвищення рівня безпечності харчових продуктів тваринного походження та рівня громадського здоров’я.

Гігієнічні вимоги застосовуються до операторів ринку харчових продуктів, що здійснюють експорт до країн ЄС або заявили компетентному органу про готовність до здійснення такого експорту, починаючи з дня набрання чинності наказу.

До всіх інших операторів ці вимоги будуть застосовуватися через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану.

Гігієнічні вимоги поширюються на виробництво та обіг таких харчових продуктів тваринного походження:

  • м'ясо свійських копитних тварин, зайцеподібних, диких тварин та диких тварин, вирощених на фермі;
  • подрібнене (січене або рублене) м'ясо (м’ясний фарш), м’ясні напівфабрикати та м'ясо механічного обвалювання, крім м’яса птиці та продукції з неї, вимоги до яких затверджені наказом МОЗ від 06 серпня 2013 року № 694;
  • м’ясні продукти;
  • живі двостулкові молюски, живі голкошкірі, живі кишковопорожнинні та живі морські черевоногі;
  • рибні продукти;
  • яйця та яєчні продукти;
  • жаб’ячі лапки та равлики;
  • топлені тваринні жири та шкварки;
  • оброблені шлунки, міхури та кишки;
  • високоочищені хондроїтин сульфату, гіалуронова кислота, інші гідролізовані хрящові продукти, хітозан, глюкозамін, сичужний фермент, риб’ячий клей та амінокислоти;
  • желатин та колаген.

Документом встановлено чіткі вимоги до температурних режимів та умов транспортування м’яса. Крім того, затверджено фізико-хімічні та органолептичні характеристики для тваринних жирів.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89, ifdergprod@vetif.gov.ua)

Новини
Грант для ветеранів та членів їхніх сімей: нові бізнеси на Івано-Франківщині
08.09.2025 10:52
На Івано-Франківщині ветерани та їхні родини дедалі частіше обирають власну справу як шлях до відновлення після війни. Грантова програма «Власна справа» є однією зі складових політики «Зроблено…
Сказ: тривожні ознаки, на які варто звернути увагу
08.09.2025 09:31
Якою ми уявляємо хвору на сказ тварину: піна навколо рота, злий погляд, агресія. Так, ці ознаки сигналізують про захворювання, але вони не єдині, варті уваги. Найбільш небезпечною є тиха…
🌞 Сонце працює для наших дітей
03.09.2025 10:14
Друзі, маємо чудову новину, якою хочемо поділитися з вами. У садочку «Зірочка» вже запрацювала сучасна геліосистема! Це обладнання вдалося встановити завдяки перемозі Долинської міської ради у…