До уваги споживачів комунальних послуг з управління побутовими відходами

Благоустрій – це візитна картка кожного населеного пункту, і наша Долинська територіальна громада не виключення. Стан чистоти у місті це не тільки оцінка діяльності місцевої влади, але і громадськості.

Твердження, що у сучасній квартирі або приватному будинку взагалі не утворюються тверді побутові відходи, не витримує критики. Так, у приватному будинку більші можливості щодо утилізації органічних відходів (від городу, саду, кухні, тваринництва). Це все можна скласти на компостну купу і незабаром використати як добриво. Але немає можливості безпечної утилізації на місці безлічі побутових відходів: від пакувальної тари, зокрема полімерної, засобів гігієни, електроніки, електротехніки, від ремонтних робіт із застосуванням синтетичних сполук у будівельних матеріалах, фарба тощо… Усе це не можливо безпечно утилізувати. Тобто велику частину побутових відходів доводиться вивозити для переробки і утилізації. Неприпустимо це сміття просто викидати на стихійному сміттєзвалищі. «Організаторами» стихійних сміттєзвалищ в переважній більшості є недобросовісні громадяни, котрі не бажають укладати договори на вивезення відходів та сплачувати за вивезення.

Щодо оплати, побутові відходи необхідно завантажити до сміттєзбиральної машини та вивезти до міського полігону. Безкоштовно не поїде жодна машина – потрібно пальне, працівники теж безкоштовно працювати не будуть. Тому висновок один – безкоштовне вивезення та утилізація сміття неможливі.

20 червня 2022 р. Верховна Рада України прийняла Закон України “Про управління відходами”, який 9 липня 2023 року набув чинності.

Закон визначив основними принципами державної політики у сфері запобігання утворенню та управління відходами : зокрема впровадити європейську ієрархію поводження із відходами; закрити старі сміттєзвалища, а ті, що залишаться, привести до європейських норм; створити умови для побудови в Україні сучасної сміттєпереробної інфраструктури за європейськими правилами і відкрити кордони для інвесторів; встановити принцип «забруднювач платить» (утворювач або власник відходів покриває витрати на запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення та оброблення, включаючи витрати на створення та утримання об’єктів оброблення відходів); впровадити розширену відповідальність виробника, коли виробник продукції буде зобов’язаний забезпечити повну утилізацію упаковки, яку випустив на ринок разом із товарами.

Послуга з управління побутовими відходами є комунальною послугою і надається відповідно до законодавства про житлово-комунальні послуги та правил, встановлених Кабінетом Міністрів України, з урахуванням регіональних та місцевих планів управління відходами.

До складу послуги з управління побутовими відходами входять операції із збирання, перевезення, відновлення та видалення побутових відходів (стаття 33 Закону України «Про управління відходами»).

Виконавцем послуги з управління побутовими відходами на території Долинської територіальної громади є Комунальне підприємство «Комунгосп», яке здійснює збирання та перевезення побутових відходів у встановленому законодавством порядку.

Відсутність сплати за вивіз та утилізацію сміття з спеціалізованими організаціями є порушенням, за яке існує відповідальність та тягне за собою штрафні санкції.

Рішенням виконавчого комітету від 28.04.2022 № 395 , з 01 травня 2022 року встановлено тарифна збір, вивезення та захоронення ТПВ від населення(зі спеціально обладнаних майданчиків) від багатоквартирних будинків та приватного сектору – 24,00 грн. на одного мешканця в місяць.

При виникненні заборгованості, підприємство змушене буде стягувати цю заборгованість у судовому порядку з усіма відповідними для боржника наслідками.

Також, згідно ст. 152 КУпАП передбачено, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340грн. - 1360грн.) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850грн. - 1700грн.)

Шановні мешканці громади! При виникненні будь-яких запитань щодо нарахування оплати за надання послуг з управління з побутовими відходами необхідно звернутись до абонентського відділу Комунального підприємства «Комунгосп». Давайте разом дбати про чистоту рідного міста та дотримуватись правил благоустрою. Лише таким чином ми забезпечимо чистоту і порядок у місті!

Новини
До уваги власників корів
18.10.2024 15:12
Міською радою розпочинається збір документів для отримання дотації фізичним особам, крім фізичних осіб-підприємців, за умови наявності та утримання у власності трьох і більше голів великої рогатої…
Бажаєте підвищити свій освітньо-кваліфікаційний рівень - отримайте ваучер на навчання
18.10.2024 10:55
Для людей, які бажають підвищити свій освітньо-кваліфікаційний рівень, пройти перепідготовку чи підвищити кваліфікацію, державна служба зайнятості пропонує ваучер на безоплатне навчання. За…
Засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Долинській міській раді
17.10.2024 15:10
Заступник міського голови Віктор ГРОМИШ провів засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії. Члени комісії обговорили ключові питання щодо зменшення популяції лисиць на території Долинської…