Для приваблення до куріння більшої кількості людей для кальянів почали використовувати нові продукти – так звані безнікотинові або безтютюнові суміші. Хибно вважати, що такі суміші становлять меншу загрозу для курців або пасивних курців. Дим кальяну все ще містить продукти згорання вугілля, чадний газ, поліциклічні ароматичні вуглеводні – визначені або потенційні канцерогени.
Особливо згубно впливає кальянний дим на працівників кафе, барів та ресторанів – офіціантів та барменів. Їх робочий день триває близько 10–12 годин. Увесь цей час працівники закладів, переважно молодь, змушені перебувати в приміщенні, заповненому шкідливим кальянним димом, за солодкуватим запахом якого ховаються хром, свинець, миш’як, формальдегіди, монооксид вуглецю, аміак та інші шкідливі речовини.
Тривале пасивне куріння може спричинити отруєння чадним газом, а надалі астму, ішемічну хворобу серця, інсульт і навіть рак легень, стравоходу та шлунка cutt.ly/U5ceQ05.
Проведення позапланових перевірок закладів ресторанного господарства захистить здоров’я і працівників, і відвідувачів від шкідливого впливу кальянного диму.
Пам’ятайте, що безпечного куріння не існує. Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області закликає: дотримуйтесь антитютюнового законодавства – бережіть здоров’я і захищайте своє право на бездимне повітря.
Відеоролик про шкоду кальяну - https://youtu.be/kntd1qb120c