Кинь курити - бережи себе!

Кожен п'ятий українець – курить.

Такими є висновки другого Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну, проведеного в Україні.

За даними дослідження, вживання тютюну – одна з основних причин захворюваності та смертності, яким можна запобігти. Щороку куріння забирає життя приблизно 7 мільйонів людей. Але лише 1% тих, хто намагався кинути, зміг це зробити.

Для більшої мотивації щоб залишити погану звичку розповімо про органи, які страждають через цигарки:

  • Легені

Рак легень, емфізема та бронхіт – це три найпоширеніших хвороби, які прямо пов'язані з курінням. 80% випадків раку легень виявили у людей, які курили. Клуби шкідливого диму заходять в органи, паралізуючи делікатний війчастий епітелій внутрішніх стінок і дратує їх так, що з часом вони починають виробляти забагато слизу. Зрештою, страждає дихання. З часом це може призвести до астми та раку. Більшість процесів стабілізуються після того, як людина кидає курити, але пошкоджені тканини легень можуть ніколи не зцілитися повністю.

  • Шкіра

Куріння по-різному шкодить шкірі.

Курець спершу помічає косметичні зміни на кшталт мішків під очима, жорсткість шкіри, зморшки та розтяжки – все випливає з вмираючої еластичності шкіри. Згодом небезпеки для здоров'я ростуть. Серед "важких" наслідків – рак шкіри, бородавки, псоріаз та гірше заживання ран.

Ми не думаємо про те, що шкіра – це не лише косметичний орган, а найбільший наш орган, який є першою лінією оборони від бактерій та вірусів.

Вчені виявили, що люди, які скурюють пачку сигарет щодня впродовж 20 років, вдвічі більше за інших ризикують псоріазом.

  • Репродуктивна система

Серед тривалих мінусів куріння – вплив на репродуктивне здоров'я.

Сигарети суттєво підвищують ризик позаматкової вагітності.

Дослідження припускають, що це пов'язано з перевиробництвом білка PROKR1.

Він заважає матковим трубам скеровувати запліднену яйцеклітину до матки. Дослідження показало, що куріння сигарет призводить до частіших провалів запліднення in vitro та несприятливих репродуктивних наслідків.

  • Очі

Науковці з’ясували, що куріння сигарет призводить до ряду станів, пов’язаних з втратою зору: віковою макулярною дегенерацією, катарактою, глаукомою, діабетичною ретинопатією та синдромом сухого ока. Регулярний сигаретний дим перед очима може сушити ваші очі та подразнювати їх. А на додачу до цього куріння впливає на кровообіг, заважаючи зоровому нерву отримувати достатньо антиоксидантів.

  • Печінка

Печінці шкодить не лише алкоголь. Курці більше ризикують раком печінки. Вчені дослідили, що близько половина випадків раку печінки є результатом куріння.

Начальник Долинського відділу

Калуського районного відділу

ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» Юліана КОНИК

Новини
ГОТУЄМОСЬ ДО ЗЙОМКИ НОВОГО ВИПУСКУ РУБРИКИ "ДІАЛОГ З ГРОМАДОЮ" 🗣
15.04.2024 11:26
Задавайте свої запитання у формі за посиланням: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSfGLqNZuXWStc.../viewform
Про державну підтримку аграріїв Долинської громади!
12.04.2024 12:00
Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції, затвердженим постановою Кабінету…
Участь міського голови у Лізі лідерів місцевого самоврядування
10.04.2024 22:18
Черговий блок навчання міського голови Долинської ТГ в рамках ЛІГИ ЛІДЕРІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ. "Пишаюся, що "U-LEAD з Європою» обрали саме мене представляти українське місцеве самоврядування…