КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ПОЛЮБЛЯЮТЬ НЕМИТІ РУКИ ТА НЕЯКІСНІ ПРОДУКТИ

Сонячні дні й чудові дари природи, на які щедре літо, не налаштовують на песимістичний лад. Але саме в цю пору, втім, як і восени й навесні, виникає найбільша загроза підхопити гострі кишкові інфекції: харчові токсикоінфекції, гастроентероколіти, дизентерію, сальмонельоз, черевний тиф. Ці хвороби виникають внаслідок потрапляння в організм мікробів із забрудненими харчовими продуктами, водою і через брудні руки. На сьогодні в Україні вже зареєстровано спалахи гострих кишкових інфекцій, причина яких - вживання забруднених харчових продуктів.
Тому пам’ятайте, що найбільшими вашими ворогами є неякісні продукти, які ви можете придбати на ринку, не підозрюючи навіть, що ті овочі, фрукти, ковбаси, які не міняють з часом смаку і незмінні зовні, містять велику кількість збудників кишкових інфекцій. Не економте на здоров’ї, намагайтеся купувати тільки свіже!
Носієм кишкових інфекцій є хвора людина або та, що перехворіла на легку форму, чи бактеріоносій. Помічали не раз, що розлад кишківника не викликає тривоги? Хворі й не звертаються до лікаря, займаються самолікуванням, не знаючи про те, що їхній організм повністю все одно не звільняється від мікробів. Так люди інфікують оточуючих. Зараження організму відбувається через вживання забруднених продуктів харчування (молочних, м’ясних, салатів, желе, кремів, солодких напоїв). Воно можливе й під час вживання забрудненої збудниками води, яка, до речі, може бути цілком прозорою і не мати неприємного смаку чи запаху. А ще заразитися можна контактним шляхом через брудні руки, посуд, іграшки, рушники, дверні ручки та інші предмети.
Щоб вберегти себе від неприємних сюрпризів, потрібно, найперше, дотримуватися правил особистої гігієни: ще і ще раз мити руки з милом перед приготуванням їжі й безпосередньо перед її вживанням!
Часто-густо доводиться спостерігати, як дорослі частують діток на вулиці чи в транспорті немитими овочами, фруктами та ягодами, а ще гірше - годують ними немовлят! Не дотримуючись елементарних гігієнічних норм, наражають на небезпеку здоров’я ще незміцнілих дітей - багато хворіє на кишкові інфекції саме в ранньому віці.
Профілактика кишкових інфекцій - це також ретельна термічна обробка м’ясних, рибних, яєчних, молочних продуктів. Збираючись у дорогу, не беріть із собою виробів з кремами, що швидко псуються. Ліпше обмежтеся вимитими овочами, фруктами, хлібобулочними виробами, консервами заводського виготовлення.
Улітку, купаючись в річці чи озері, намагайтеся не ковтнути ненароком води. Це і неприємно, і небезпечно для здоров’я. Завжди пам’ятайте, що воду із незнайомого джерела можна вживати тільки після кип’ятіння.
Також не забувайте правильно зберігати продукти харчування, утримуйте джерела водопостачання у взірцевому стані - це основа профілактики гострих кишкових захворювань.
Та якщо, попри все, ви захворіли (у вас нудота, блювота, пронос, біль у животі, слабкість), - не займайтеся самолікуванням, у цій ситуації єдиний порадник для вас - лікар. Ваше здоров’я залежить тільки від вас.

Лікар – епідеміолог відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження ) та профілактики

інфекційних захворювань

Долинського відділу Калуського районного відділу

ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» Юліана КОНИК

Новини
ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ ТА ВЗАЄМОВІДНОСИН КП «ВОДОКАНАЛ» З БОЛЕХІВСЬКОЮ МІСЬКОЮ РАДОЮ
17.06.2025 18:25
Коротко нагадаємо основні передумови проблеми. У 2020 році з державної власності до комунальної власності Долинської міської ради було передано майно на баланс КП «Водоканал», включаючи…
Припинення водопостачання для Болехівської громади
17.06.2025 16:40
Через невиконання зобов'язань з боку влади Болехівської громади ми змушені відключити водопостачання вже сьогодні! Бригада вже виїхала, з хвилини на хвилину водопостачання буде припинено…
Навчання за програмою «Кроки для спеціалістів. Управління людськими ресурсами» від «U-LEAD з Європою»
17.06.2025 14:24
Минулого тижня начальниця відділу кадрового забезпечення управління правового і кадрового забезпечення Катерина Олійник пройшла навчання за програмою «Кроки для спеціалістів. Управління людськими…