Кишкові вірусні інфекції ( кишковий грип) зустрічаються в будь який період року

Кишкові вірусні інфекції ( кишковий грип) зустрічаються в будь який період року і посідають одне з перших місць серед усіх інфекцій та характеризуються широкою розповсюдженістю серед яких є: норо-, рота, астро-,адено-, або якимось з ентеровірусів. За статистикою 90% причин епідемії шлунково-кишкових захворювань небактеріальної етіології у всьому світі являється норовірус. Спалахи найчастіше виникають у закритих та напівзакритих установах таких , як дитячі дошкільні та навчальні заклади, гуртожитки, інтернатні заклади.

Захворювання проявляється вираженою кишковою симптоматикою (нудота, рвота, пронос, головний біль, лихоманка, озноб) і характеризується швидким протіканням. Основна безпека, яку становить захворювання являє зневоднення і втрата солей при рвоті і проносі. Спрага перший признак зневоднення, при не зверненні своєчасно за медичною допомогою це може призвести до летального випадку. До групи ризику належать діти , люди похилого віку і особи з ослабленою імунною системою.

Джерелом інфекції є хворі з клінічно вираженими симптомами (70%) і з безсимтомним перебігом захворювання ( 30%).

Основні шляхи передачі інфекції: харчовий (через вживання немитих овочів і фруктів чи інших забруднених продуктів харчування, без термічної обробки), водний ( вживання рідин заражених вірусом), контактно-побутовий (використання забрудненого посуду, предметів догляду, немиті руки).

Виявити дане захворювання та кишкові інфекції з невстановленим збудником, можна методом полімеразної ланцюгової реакції, або експрес-тест, який можна придбати в аптечній мережі.

Незважаючи на високу контагіозність і життєздатності вірусів на предметах у зовнішньому середовищі, дотримуючись елементарних заходів профілактики, можна запобігти всім кишковим інфекціям, зокрема і норовірусні.

Як при будь якій кишковій інфекції основним профілактичним методом норовірусної інфекції є:

  • Дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, а саме, ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі;
  • Вживати тільки термічно оброблені продукти, овочі та фрукти добре мити проточною питною водою, а для споживання дітям додатково обдати кип’ятком;
  • Вживайте безпечну воду та інші напої;
  • Якщо у Вас є сумніви щодо свіжості продуктів чи терміну придатності, краще уникайте їх споживання.

Виконуючи ці прості правила Ви зможете уникнути кишкової вірусної інфекції та зберегти Ваше здоров’я і здоров’я Ваших дітей!

Лікар-епідеміолог

відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань Руслана СОЛОВІЙ

Новини
 «Великодній кошик» для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах
18.04.2025 11:17
Вже за доброю традицією напередодні Великодня відбувається акція «Великодній кошик». 26 традиційних великодніх продуктових наборів отримали сім'ї, у яких виховуються діти найбільш вразливих категорій…
Вже понад 100 роботодавців з Прикарпаття від початку року отримали компенсацію витрат за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб
17.04.2025 13:10
В цьому році на Івано-Франківщині вже 101 роботодавець отримав компенсацію витрат за працевлаштування 120 внутрішньо переміщених осіб. Від початку дії програми отримання роботодавцями компенсації…
В ГУ ДПС в Івано-Франківській області створено «гарячу лінію» для вирішення податкових питань мобілізованих ФОП та ветеранів
16.04.2025 15:22