Кишкові вірусні інфекції ( кишковий грип) зустрічаються в будь який період року

Кишкові вірусні інфекції ( кишковий грип) зустрічаються в будь який період року і посідають одне з перших місць серед усіх інфекцій та характеризуються широкою розповсюдженістю серед яких є: норо-, рота, астро-,адено-, або якимось з ентеровірусів. За статистикою 90% причин епідемії шлунково-кишкових захворювань небактеріальної етіології у всьому світі являється норовірус. Спалахи найчастіше виникають у закритих та напівзакритих установах таких , як дитячі дошкільні та навчальні заклади, гуртожитки, інтернатні заклади.

Захворювання проявляється вираженою кишковою симптоматикою (нудота, рвота, пронос, головний біль, лихоманка, озноб) і характеризується швидким протіканням. Основна безпека, яку становить захворювання являє зневоднення і втрата солей при рвоті і проносі. Спрага перший признак зневоднення, при не зверненні своєчасно за медичною допомогою це може призвести до летального випадку. До групи ризику належать діти , люди похилого віку і особи з ослабленою імунною системою.

Джерелом інфекції є хворі з клінічно вираженими симптомами (70%) і з безсимтомним перебігом захворювання ( 30%).

Основні шляхи передачі інфекції: харчовий (через вживання немитих овочів і фруктів чи інших забруднених продуктів харчування, без термічної обробки), водний ( вживання рідин заражених вірусом), контактно-побутовий (використання забрудненого посуду, предметів догляду, немиті руки).

Виявити дане захворювання та кишкові інфекції з невстановленим збудником, можна методом полімеразної ланцюгової реакції, або експрес-тест, який можна придбати в аптечній мережі.

Незважаючи на високу контагіозність і життєздатності вірусів на предметах у зовнішньому середовищі, дотримуючись елементарних заходів профілактики, можна запобігти всім кишковим інфекціям, зокрема і норовірусні.

Як при будь якій кишковій інфекції основним профілактичним методом норовірусної інфекції є:

  • Дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, а саме, ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі;
  • Вживати тільки термічно оброблені продукти, овочі та фрукти добре мити проточною питною водою, а для споживання дітям додатково обдати кип’ятком;
  • Вживайте безпечну воду та інші напої;
  • Якщо у Вас є сумніви щодо свіжості продуктів чи терміну придатності, краще уникайте їх споживання.

Виконуючи ці прості правила Ви зможете уникнути кишкової вірусної інфекції та зберегти Ваше здоров’я і здоров’я Ваших дітей!

Лікар-епідеміолог

відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань Руслана СОЛОВІЙ

Новини
ДО УВАГИ ПІДПРИЄМСТВ, УСТАНОВ, ОРГАНІЗАЦІЙ, ПІДПРИЄМЦІВ!
28.08.2025 16:40
📌 Із 5 липня 2025 року подання статистичної та фінансової звітності знову є обов’язковим для всіх підприємств, установ, організацій та підприємців, які залучені до державних статистичних спостережень…
🍕Сьогодні біля Міського будинку культури відбулася гуманітарна акція, організована благодійною організацією Hope Full
27.08.2025 13:42
Сьогодні біля Міського будинку культури в Долині відбуласья гуманітарна акція, організована благодійною організацією Hope Full з а ініціативи заступника міського голови Віктора ГРОМИША та за…
І ще одна подяка від військових за переданий Mavic 3T 💙💛
26.08.2025 14:53
А ми, в свою чергу, вклоняємось вам, наші мужні воїни, за неоціненний подвиг та захист країни