Ми чекали цього відкриття

Медична сфера – перша в списку найбільш соціально значимих. Бо медичної консультації, підтримки, допомоги потребують всі верстви населення. Особливо це відчутно, коли триває боротьба з коронавірусом.

Завершальною подією осені в нашій громаді стало відкриття 30 листопада оновленого приміщення «Центру первинної медичної допомоги». Здійснити позитивні зміни вдалось в рамках Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020. Грантовий проєкт «Співпраця для покращення медичних послуг в Долині та Бая-Спріє» стартував 25 липня 2020 року.

«Найперше хочу подякувати за величезну довіру, підтримку, співпрацю нашим партнерам Євросоюзу, технічному секретаріату, нашим партнерам з Бая-Спріє. Відбулось втілення вагомих позитивних змін. Ми реалізували цей проєкт у дуже стислі терміни. Були певні труднощі, але спільно їх подолали. Зуміли втілити всі задуми, плани. Як результат – провели якісний ремонт, оснастили сучасними меблями, закупили високоякісне медичне обладнання. Ми це зробили завдяки злагодженій і професійній діяльності команди проєкту та виконавців робіт, розумінню і підтримці з боку депутатського корпусу. Дякую за високу оцінку, яку ми отримали від румунських партнерів. Переконаний: в подальшому ми будемо продовжувати співпрацю, а всі спільні проєкти – успішно реалізуємо» – зазначив міський голова Іван ДИРІВ.

Після капітального ремонту Центр став комфортним та більш функціональним. Для очікування у коридорах та комфортного прийому у кабінетах – сучасні меблі. Для діагностики пацієнтів – високоякісне медичне обладнання: гематологічний, біохімічний аналізатори та аналізатор сечі виробництва італійської компанії MTD Diagnostics S.r.L. загальною вартістю 805 тис.300 грн., а також апарат УЗД експертного класу американського виробника Philips вартістю 1млн. 484 тис. 500 грн., бінокулярні мікроскопи.

Вже в найближчих планах – навчання і тренінги для лікарів та обмін досвідом з румунськими колегами.

Але шлях до успішного втілення змін легким не був. Керівник проєкту Ірина ЯРЕМЧУК розповідає, що з початку року відставали від графіку:

«Минуло 6 місяців, на кінець серпня уже мав бути ремонт і закуплені всі матеріали і обладнання. Так не було. Всією командою зосередили зусилля: знайшли спільну мову з нашими координаторами в ЄС. Після змін в Грантовому договорі продовжили термін проєкту, змінили те, що неможливо було реалізувати, зосередились на більш доцільному, першочерговому. Ремонт – це перший великий крок. Це твердий результат, його можемо тут побачити. Але це не завершення проєкту, а лише його першого етапу. Коли надійде другий транш грантових коштів – будуть закуплені комп’ютери, матеріали для лабораторії, здійснені інші заплановані заходи», – зазначає керівник проєкту Ірина Яремчук.

Варто відзначити: якщо в Долині, зіткнувшись з труднощами, команда рук не опустила, то в Бухаресті не надто вірили що реалізувати проєкт у вказані терміни взагалі можливо. Також керівник проєкту розповіла, що напередодні відкриття, минулого тижня, до Долини завітали представники Технічного секретаріату та міністерства програми громадських робіт з Бухаресту, що в Румунії. Вони координують всі транскордонні проекти, в т.ч. і наш. Вони хотіли подивитися на результат. Залишились задоволеними. Тому що роботу і результат видно: чітко по графіку, запити, звіти – все вчасно, швидко, публічно і прозоро. Європейці це поважають, – відзначила Ірина Яремчук:

«Нами задоволені і нам пообіцяли, що будуть наступні проєкти для медицини, адже у час коронавірусу ця сфера дуже важлива як один з головних пріоритетів для нас усіх. Тому, маємо велике сподівання, надію і віру в те, що нам вдасться залучити з користю для громади низку транскордонних програмах».

Цього відкриття чекав і колектив Центру, – розповідає його керівник КНП “ЦПМД”.

«У попередньому, тимчасовому приміщенні були не найкращі умови, холоднеча. А тут – поліпшені умови праці для лікарів, а насамперед – комфорт і належна увага до пацієнтів, які до нас звертаються. Надіємось, що ця підтримка буде постійною», – підсумував директор КНП «Центр первинної медичної допомоги» Володимир ФОТУЙМА.

Новини
Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя
09.05.2024 16:34
Цикл програм запустив Український ветеранський фонд разом з Мілітарним. Мета проєкту — надати ветеранам платформу для обміну досвідом та ідеями, що допоможуть їм у реінтеграції до цивільного життя…
🔔 Запрошуємо всіх на захоплюючу історичну екскурсію старою частиною міста!
08.05.2024 10:48
Долучайтеся до нас у незабутню подорож в минуле, де Віктор МАРЧАК, наш досвідчений екскурсовод, розповість про таємниці, легенди та історію Долини Дата: 12 травня Час:…
Вічна шана всім, хто протистояв нацизму!
08.05.2024 10:26
Щороку 8 травня разом з усім цивілізованим світом ми вшановуємо кожного, хто захищав планету від нацизму в роки Другої світової війни. Від нацизму, з яким всі боролись, Україна потерпає і досі. Як…