На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми

За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.

За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.

Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 04 грудня 2023 року становить 0,12 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.

Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:

● агропродовольчих ринках:

- овочі (середній вміст Cs – 25,94-33,48 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

- фрукти (середній вміст Cs – 37,96-50,45 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

- сухі гриба (середній вміст Cs – 376,91-463,41 Бк/кг (при нормі 2500 Бк/кг))

● на промисловому виробництві харчових продуктів:

- вода з джерела водопостачання (середній вміст Cs – 0,79-1,36 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг), Sr – 0,25-0,34 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг));

- яєчні продукти (середній вміст Cs – 3,20-4,16 Бк/кг (при нормі 100-400 Бк/кг), Sr – 2,58-6,51 Бк/кг (при нормі 30-100 Бк/кг));

- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 2,42-4,57 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,49-4,72 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- м′ясо індика та субпродукти (середній вміст Cs – 2,46-3,31 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,28-2,55 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- масло (середній вміст Cs – 3,09-3,12 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,61-3,01 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));

- м'ясо-кісткове борошно (середній вміст Cs – 6,29 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 5,82 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг));

- сир твердий (середній вміст Cs – 3,01,3,09 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 4,94-6,03 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));

- продукт молоковмісний сирний (середній вміст Cs – 3,07-3,10 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 4,58-6,57 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));

- корм для декоративних тварин (середній вміст Cs – 2,48-2,50 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 4,24-4,30-2,37 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).

Новини
Стан ринку праці Івано-Франківської області у січні-серпні 2025 року
15.09.2025 09:57
У 2025 році з філіями обласного центру зайнятості співпрацювало 5,3 тис. роботодавців. В базі даних обласної служби зайнятості налічувалось 14,2 тис. вакансій. За сприяння служби зайнятості…
🤝 Сьогодні ми підписали Меморандум про співпрацю між Долинською міською територіальною громадою та Бериславською міською територіальною громадою
11.09.2025 09:53
Це ще один крок у рамках програми Пліч-о-пліч: Згуртовані громади, яка об’єднує українські міста і села задля відновлення, розвитку та взаємної підтримки. Документ передбачає співпрацю у багатьох…
Підприємці креативної індустрії зможуть отримати державні гранти на розвиток бізнесу
11.09.2025 09:21
Кабінет Міністрів України зробив черговий крок на підтримку малого та середнього бізнесу, ухваливши рішення про запровадження спеціальних умов за програмою «Власна справа» для креативних підприємців…