На варті здоров’я

В складних умовах сьогодення треба докласти максимум зусиль для того, щоб берегти власне здоров’я, дбати про нього та в разі потреби звернутись за допомогою до фахівців медичної справи, а відтак – отримати якісне та професійне медичне обслуговування.

Власне, на це спрямований міжнародний проєкт «Співпраця для вдосконалення медичних послуг у громадах Долини та Бая-Спріє (Румунія)», для участі в якому Долинська громада подала заявку і успішно виграла. Він спрямований на підвищення якості медичного обслуговування у центрах первинної медичної допомоги обох міст. Таким чином, ініціативи, які розпочаті попередньою каденцією і командою Долинської міської ради – мають логічне продовження та будуть втілені в життя.

Перші кроки щодо подальшої реалізації обговорили сьогодні під час робочої наради за участю міського голови Івана Диріва, профільних заступників Мар’яни Табаркевич та Романа Ісайчука, працівників міської ради та керівного складу КНП «Центр первинної медичної допомоги».

Підсумком тривалих дискусій та ряду пропозицій присутніх щодо впровадження наступного етапу проєкту стали окремі доручення, над якими, як зазначив міський голова Іван Дирів, працювати треба якнайшвидше. Зокрема, першочергово Іван Ярославович зобов’язав фахівців підготувати проектно-кошторисну документацію медзакладу. Паралельно спеціалісти працюватимуть над Меморандумом про співпрацю, за умовами якого будуть визначені та чітко розмежовані обов’язки кожної сторони, котра працюватиме над реалізацією проєкту. Також у ході наради взяли до уваги пропозицію звернутись з офіційним листом до румунських партнерів та надати їм скоординований план дій з докладним описом необхідного обладнання й технічних характеристик.

Виникла необхідність визначити також виконавця робіт та склад команди, яка працюватиме над реалізацією проєкту впродовж цього року. Йдеться про керівника проєкту, менеджера з комунікації, медиків. Про це присутні домовились обговорити під час чергового засідання, яке відбудеться вже завтра.

Інформаційна довідка проєкту:

«Співпраця для вдосконалення медичних послуг у громадах Долини та Бая-Спріє (Румунія)»:

24 липня 2020 року в Долині було підписано контракт на реалізацію проєкту «Співпраця для покращення якості медичного обслуговування в громадах Долини та Бая-Спріє».

Загальний бюджет проєкту складає 337,6 тис. євро, з яких 293,0 тис. євро – безповоротна технічна допомога з боку Європейського Союзу. На заходи в місті Долина припадає бюджет 226,7 тис. євро, в тому числі грант ЄС – 196,7 тис. євро.

Підписанню проєкту передувала участь в конкурсі. Для отримання гранту було виконано всі обов’язкові вимоги, а саме: започатковано співпрацю з європейським партнером; погоджено часткове співфінансування програми, а також розроблено та подано спільну анкету – заявку на участь в конкурсі.

Згідно результатів конкурсу, Долинська міська рада разом з містом Бая-Спріє отримали погодження на отримання Гранту від Європейського Союзу для розбудови первинних ланок медицини.

Реалізація проєкту здійснюється в рамках «Спільної операційної програми Румунія-Україна 2014-2020рр.» за фінансової підтримки Європейського Союзу впродовж 2020-2021рр.

У Фокусі проєкту- поліпшення стану здоров’я громадян та зменшення ризиків епідеміології людини.

Метою проєкту є створення можливості надання кращих послуг населенню Центрами ПМД за рахунок подолання базових інфраструктурних бар’єрів, покращення технічного оснащення, підвищення кваліфікації медичного персоналу.

Досі у КНП «Центр первинної медичної допомоги» був ряд бар’єрів для ефективного виконання медичних справ, обстежень, зокрема застаріле медичне обладнання, недостатнє матеріально-технічне забезпечення. Прикростей додавали слабка інфраструктура та некомфортні умови для пацієнтів та персоналу медичного закладу. Недостатній рівень співпраці між місцевим населенням та Центром ПМД теж давався взнаки. Тож, ключовими завданнями згідно проєкту є: закупівля сучасного високоякісного медичного обладнання; реставрація приміщень; закупівля меблів, офісного устаткування; проведення тренінгів, навчань та обміну досвідом між персоналами обох Центрів ПМД; проведення інформаційної кампанія для населення та ін.

Основні очікувані результати: проведені соціологічні дослідження; місцеве населення поінформоване про нові можливості діагностики та скринінгу, що надаються в центрах ПМСД; завершені реставраційні роботи в будівлі центру ПМСД «Долина» (загальна площа реставраційних робіт – 427,77м2); центри ПМСД забезпечені всім необхідним медичним діагностичним обладнанням (придбано 5 одиниць техніки); проведена серія тренінгів та обмін досвідом для підвищення компетентності медичного персоналу обох центрів ПМСД; середньомісячна кількість звернень людей з метою отримання медичних консультацій та діагностики у Долині та Бая-Спріє зросте та становитиме 3200.

Що важливо, обидві будівлі центрів ПМСД перебувають у 100% власності громад (міські ради Долини та Бая-Спріє). А все обладнання, яке буде придбано в рамках проєкту, також буде у власності одержувачів, які є власниками будівель та установ (центрів ПМСД).

Поточні витрати на Центри ПМД, включаючи різні види постачання, забезпечуватимуться із витрат місцевих бюджетів.

Новини
Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя
09.05.2024 16:34
Цикл програм запустив Український ветеранський фонд разом з Мілітарним. Мета проєкту — надати ветеранам платформу для обміну досвідом та ідеями, що допоможуть їм у реінтеграції до цивільного життя…
🔔 Запрошуємо всіх на захоплюючу історичну екскурсію старою частиною міста!
08.05.2024 10:48
Долучайтеся до нас у незабутню подорож в минуле, де Віктор МАРЧАК, наш досвідчений екскурсовод, розповість про таємниці, легенди та історію Долини Дата: 12 травня Час:…
Вічна шана всім, хто протистояв нацизму!
08.05.2024 10:26
Щороку 8 травня разом з усім цивілізованим світом ми вшановуємо кожного, хто захищав планету від нацизму в роки Другої світової війни. Від нацизму, з яким всі боролись, Україна потерпає і досі. Як…