Наслідки йододефіциту в організмі людини

Недостатність йоду в навколишньому середовищі відчувають близько третини населення планети, в Україні – майже 70% населення. Спектр йододефіцитних захворювань дуже широкий. Частіше зустрічається зоб, серед значущих в соціальному плані – порушення репродуктивної функції у жінок і вроджені вади розумових здібностей у дітей. До 90% цього мікроелемента людина отримує з їжею і лише незначну кількість – з водою та повітрям. Нині цілком доведено зв’язок між вмістом йоду у ґрунті, воді, продуктах харчування та ступенем зобної ендемії. У населення, що проживає в йододефіцитних районах, найчастішим видимим проявом дефіциту йоду є ендемічний зоб (дифузний, вузлуватий/ багатовузлуватий, змішаний), що має різні розміри

Причини нестачі йоду в організмі:

  • Недостатня кількість надходження мікроелемента з продуктами харчування.
  • Незначне споживання морепродуктів людьми.
  • Відсутність йодної профілактики в йододефіцитних регіонах.
  • Наявність в раціоні харчування чинників, які перешкоджають засвоєнню та утилізації йоду (прийом надмірної кількості брому, заліза, марганцю, свинцю, кальцію, хлору, кобальту).
  • Прийом лікарських засобів, які ускладнюють засвоєння та утилізацію йоду (карбонату літію).
  • Порушення обміну йоду.
  • Збільшення радіаційного фону.
  • Забруднення довкілля.
  • Підвищення чутливості організму до алергенів.

Симптоми дефіциту йоду в організмі:

  1. Пандемічний зоб.
  2. Виникнення йододефіцитних патологій (гіпотиреоз, занепад сил, зниження працездатності, сонливість, розвиток набряків кінцівок, тулуба, обличчя; підвищений рівень холестерину; збільшення маси тіла; брадикардія (вид аритмії з низькою частотою серцевих скорочень); закрепи; зниження інтелектуального рівня: уповільнення розумової реакції, порушення когнітивних функцій, уваги; кретинізм; глухонімота; різні види паралічів; зниження фертильності, народження мертвого плоду, вроджені вади розвитку; підвищена смертність в перинатальний період.

Індивідуальна йодна профілактика полягає у споживанні продуктів з підвищеним вмістом йоду, а також використанні лікарських препаратів, що забезпечують надходження до організму фізіологічної кількості йоду. Основні продукти, які містять велику кількість йоду це: морська капуста, морський окунь, лосось тріска, хек, м»ясо креветки, яйці курячі, яловичина, пшенична крупа, рис, пшоно, слива, виноград, редис, часник, шампіньйони. Частково йод надходить з водою.

При явній нестачі йоду в раціоні лікар-ендокринолог може призначити спеціальні вітамінно-мінеральні препарати, що містять йод. Не можна починати їх прийом безконтрольно – тип препарату і його дозування підбирається тільки після лабораторних аналізів.

Для того, щоб збагатити раціон йодом, зараз випускаються спеціально марковані харчові продукти, в які додається від 10 до 30 відсотків добової норми цього мікроелемента.

Начальник Долинського відділу

Калуського районного відділу

ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Юліана КОНИК

Новини
До уваги платників земельного податку та орендної плати за землю
08.07.2025 14:28
Управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС в Івано-Франківській області інформує: Земельний податок у 2025 році сплачують власники земельних ділянок, земельних часток (паїв)…
«Грант для ветеранів та членів їхніх сімей». Оголошено переможців одинадцятої хвилі
08.07.2025 10:46
За результатами одинадцятої хвилі подання заяв на отримання коштів гранту для ветеранів та членів їхніх сімей ще 6 заявників з Прикарпаття отримали позитивне рішення Державного центру зайнятості щодо…
❗1 МІЛЬЙОН 410 ТИСЯЧ 500 ГРИВЕНЬ – ЗАБОРГОВАНІСТЬ БОЛЕХІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ПЕРЕД КП «ВОДОКАНАЛ»
08.07.2025 10:37
У відповідь на допис Болехівської міської ради з метою роз’яснення змісту рішення суду КП «Водоканал» публікує ключові тези з мотивувальної частини рішення суду від 27.06.2025 року по справі № 909…