Осінь – сприятлива пора для розвитку шлунково-кишкових інфекцій

Одна з них дизентерія.

Дизентерія – бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової. Наслідки від інфекції доволі неприємні.
Збудником дизентерії є бактерія
Shigella dysenteriae. Найчастіше причиною дизентерії є порушення правил особистої гігієни та вимог санітарного законодавства. Дизентерія може протікати як у хронічній, так і в гострій формі. Інкубаційний період доволі короткий — від 1 до 7 діб (частіше два-три дні). Гостра форма починається через 24–48 годин від моменту зараження.
Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму.
– нудота;
– діарея;
– головний біль;
– зневоднення організму;
– підвищена температура;
– млявість;
– болі у печінці, шлунку.

Щоб вберегтись від цієї інфекції:
– ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
– не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів;
– перед вживанням молока та молочних продуктів, які були куплені на фермерських ринках, обов’язково повинні пройти термічну обробку;
– не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
– для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду з централізованих джерел водопостачання, а при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятіть;
– ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, для споживання дітьми – обдайте окропом;
Тому ми рекомендуємо Вам не ігнорувати проблему, і негайно звертатися до лікаря в разі виникнення найменших симптомів гострих кишкових інфекцій.

Помічник лікаря – епідеміолога

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Долинського відділу

ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» Оксана Василишин

Новини
На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
04.12.2023 16:41
За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано…
Привітали із 105-річчям мешканку Долини Ангелину КОЗІЙ
04.12.2023 15:58
Іменинниця народилась 4 грудня 1918 року в селі Футори Львівської області, але більшу частину свого життя прожила в Долині. Прожила нелегке, але достойне життя. Має 39 років трудового стажу. До…
Обговорили питання організації ведення військового обліку та приведення у відповідність даної роботи
04.12.2023 10:45
На виконання розпоряджень та протокольних доручень калуської РДА–РВА у п'ятницю, 01 грудня, під головуванням заступника міського голови Івана ПАСТУХА за участі представника 1-го відділу Калуського…