Основні правила профілактики харчових отруєнь напередодні Великодніх свят

Незабаром свято Воскресіння Господнього, в кожній церкві Івано-Франківщини освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, ковбаси, сир та масло.

Крім того, в кожному домі готуватимуть інші святкові страви до великоднього столу, а ще – гостинці на передову для наших воїнів-захисників та для внутрішньо переміщених осіб.

Щоб уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних простих правил.

При закупівлі харчових продуктів:

- купуйте продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, оминайте місця стихійної торгівлі;

- не купуйте продукти сумнівної якості;

- купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте відповідність маркування, умови їх зберігання та терміни придатності;

- при купівлі фасованого харчового продукту також зверніть увагу на цілісність упаковки;

- не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються.

При зберіганні харчових продуктів:

- дотримуйтеся умов зберігання харчових продуктів, які зазначені на етикетці (маркуванні), особливо це важливо для продуктів, які швидко псуються;

- належно зберігайте харчові продуктів у холодильнику (сирі та готові продукти зберігайте окремо);

- забезпечуйте відповідні температурні режими зберігання для замороженої та охолодженої продукції (м’яса, риби тощо).

Готуючи страви – пам’ятайте:

- перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;

- для приготування страв використовуйте лише питну воду;

- придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити;

- свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;

- використовуйте окремий розподільний інвентар (дошки, лотки, ножі, щипці, ложки і т.д.) для обробки сировини та готових до споживання харчових продуктів;

- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених термінів та умов зберігання.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість) – не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтеся за допомогою до лікаря.

Бажаємо перемоги і миру, спокою і добра вам і вашим близьким. Нехай ваші великодні кошики завжди були повні здоров’ям, щастям та міцною вірою у світле майбутнє!

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89, ifdergprod@vetif.gov.ua)

Новини
🌾 Підтримка аграріїв Долинської громади 🚜
21.11.2024 22:12
🌾 Підтримка аграріїв Долинської громади 🚜 20 листопада 2024 року на засіданні комісії з використання коштів міського бюджету на отримання дотації фізичним особам за утримання трьох і більше голів…
Міжнародний день відмови від куріння: найкраще рішення для вашого здоровʼя – припинити курити прямо сьогодні
21.11.2024 22:10
Щорічно у третій четвер листопада світ відзначає Міжнародний день відмови від куріння – і це той самий момент, щоб привернути увагу громадськості й влади до загроз тютюнової епідемії, заявити про…
До Долинської громади завітали гості з Поляницької та Букачівської громад – голови громад та працівники апаратів рад
20.11.2024 15:49
Міський голова Іван ДИРІВ презентував нашу громаду, розповівши про успішні проєкти, реалізацію міжнародних програм та плани на майбутнє Особливу увагу гості звернули на галузь енергоефективності,…