Основні правила профілактики харчових отруєнь напередодні Великодніх свят

Незабаром свято Воскресіння Господнього, в кожній церкві Івано-Франківщини освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, ковбаси, сир та масло.

Крім того, в кожному домі готуватимуть інші святкові страви до великоднього столу, а ще – гостинці на передову для наших воїнів-захисників та для внутрішньо переміщених осіб.

Щоб уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних простих правил.

При закупівлі харчових продуктів:

- купуйте продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, оминайте місця стихійної торгівлі;

- не купуйте продукти сумнівної якості;

- купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте відповідність маркування, умови їх зберігання та терміни придатності;

- при купівлі фасованого харчового продукту також зверніть увагу на цілісність упаковки;

- не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються.

При зберіганні харчових продуктів:

- дотримуйтеся умов зберігання харчових продуктів, які зазначені на етикетці (маркуванні), особливо це важливо для продуктів, які швидко псуються;

- належно зберігайте харчові продуктів у холодильнику (сирі та готові продукти зберігайте окремо);

- забезпечуйте відповідні температурні режими зберігання для замороженої та охолодженої продукції (м’яса, риби тощо).

Готуючи страви – пам’ятайте:

- перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;

- для приготування страв використовуйте лише питну воду;

- придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити;

- свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;

- використовуйте окремий розподільний інвентар (дошки, лотки, ножі, щипці, ложки і т.д.) для обробки сировини та готових до споживання харчових продуктів;

- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених термінів та умов зберігання.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість) – не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтеся за допомогою до лікаря.

Бажаємо перемоги і миру, спокою і добра вам і вашим близьким. Нехай ваші великодні кошики завжди були повні здоров’ям, щастям та міцною вірою у світле майбутнє!

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89, ifdergprod@vetif.gov.ua)

Новини
З 1 жовтня 2025 року нові обов’язки до продавців підакцизних товарів, а саме нові вимоги щодо середньої заробітної плати та мінімального доходу
07.11.2025 14:01
Для суб’єктів господарювання, які вроздріб торгують алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами для електронних сигарет та пальним, з 1 жовтня 2025 року запроваджуються вимоги щодо…
Долаємо кордони через культуру 🙌
05.11.2025 14:45
До Долинської громади прибула делегація з трьох країн — Угорщини, Словаччини та Румунії. Ми спільно реалізовуємо міжнародний проєкт Bridging Borders by Culture – BBC, який впроваджується за…
🕯 Гіркий біль втрати…
31.10.2025 14:52
З глибоким сумом і скорботою сповіщаємо про загибель нашого земляка — Торка Владислава Ярославовича, мешканця міста Долина, військовослужбовця військової частини А0458. Йому було лише 21 рік. Та,…