Первоцвіти

Навесні людей вабить ліс, зелені галявини. Після довгої зими ваблять перші весняні квіти – первоцвіти.

Квіти, які першими цвітуть на весні називають первоцвітами. Первоцвіти – це безцінний дар природи, перша посмішка весни. Вони символізують пробудження і відновлення життя після довготривалої зими.

До первоцвітів належать весняний пролісок, калюжниця болотна, ряст, пшінка весняна, печіночниця звичайна, первоцвіт дрібний, мати-й-мачуха, горицвіт весняний, собачий зуб, підсніжник складний білосніжний, чемерник, сон-трава, цикламен, крокус, сон-трава, конвалія, медунка, білоцвіт весняний.

Поступово наші ліси збіднюються на ці чудові дарунки природи. Нині деякі види належать до категорії рідкісних і зникаючих рослин і занесені до Червоної книги. Сюди відносяться проліска сибірська, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, білоцвіт весняний, цикламент Кузнєцова. При зриванні стебла з трьома первоцвітами гинуть 45-60 насінин, з яких могли прорости нові квіти, ушкоджуються сусідні рослини. А для того, щоб з насіння виросла наприклад, повноцінна конвалія, необхідно 7- 8 років. У останньому виданні «Червоної книги» на 30 % збільшилася кількість рослин, які перебувають під загрозою або на межі зникнення, зазначає Український Інститут ботаніки. В Україні вже зникло майже 50 видів рослин. І цей процес триває… Дуже швидко з лиця Землі зникають усі види підсніжників, диких тюльпанів, сон-трави та інших первоцвітів.

Вже за кілька десятиліть наші улюблені перші весняні квіти можуть зникнути взагалі.

Першоцвіти мають і естетичне, і практичне значення. Нектаром квітів ласують бджоли, джмелі, метелики, а мурашки з’їдають частину насіння. Отже, перші весняні квіти не тільки радують людей, а й напоюють своїм нектаром, годують пилком і насінням мешканців лісу, лікують і їх, і нас.

Первоцвіти довго не стоять у вазах, швидко в’януть – рослини вологих весняних лісів не витримують сухе повітря наших домівок. Весняні квіти краще не чіпати: вони привабливіші в природному середовищі.

Чому не можна збирати первоцвіти? Та тому, що вони не встигнуть відновити свою чисельність.

Чому треба берегти первоцвіти? Тому, що вони легко можуть зникнути з лиця Землі.

Первоцвітам не страшні ані сніг, ані злі морози – до всіляких примх природи ці ранні квіти добре пристосувались. Але є у них інший, набагато страшніший ворог, від якого важко врятуватись – це ми з вами.

Які закони порушуємо, збираючи первоцвіти

Продаж первоцвітів (як і купівля) несе в собі порушення Законів України «Про Червону книгу України» та «Про рослинний світ».

  • Торгівля рослинами занесеними до Червоної книги заборонена та карається кількома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема: стаття 88-1 (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) передбачає накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян що становить від 510 до 1700 грн.
  • Згідно частини 2 цієї ж статті ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією об’єктів рослинного світу.
  • Стаття 90 (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) теж передбачають штрафи. Крім того, згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030, зі змінами і доповненнями, за кожну зірвану рослину з Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, (за кожну штуку), наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн. шафрани (крокуси), підсніжники від 49 до 62 грн. у залежності від виду, сон трава – від 37 до 62 грн у залежності від виду.
  • Також відповідно до абзацу 5 пункту 41 «Правил торгівлі на ринках», заборонена торгівля рослинами, занесеними до Червоної книги України, дикорослими рослинами, у тому числі лікарськими, та частиною 4 статті 9 Закону України “Про рослинний світ”, торгівлю лікарськими і декоративними видами рослин та їх частинами (конвалія звичайна), зібраних в порядку загального користування, заборонено.
Новини
На Прикарпатті буде проведена пероральна імунізація диких м'ясоїдних тварин проти сказу
26.04.2024 12:26
На території Івано-Франківської області (відповідно до виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин) у травні 2024 року буде проведена…
Чергові рішення реалізації програми «Власна справа» та «Грант для ветеранів»
24.04.2024 00:06
За результатами шостого періоду подачі заяв на отримання мікрогрантів згідно програми «Власна справа» Івано-Франківська область знову у п’ятірці лідерів серед регіонів з найбільшою кількістю…
Послуги служби зайнятості для внутрішньо переміщених осіб
24.04.2024 00:04
Зважаючи на усі труднощі та виклики сьогодення, працівники обласної служби зайнятості здійснюють постійний супровід внутрішньо переміщених громадян з метою сприяння їхній зайнятості та швидкій…