Про нарахування плати за обслуговування домофону

На адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надходять численні звернення громадян з питань нарахування плати за встановлення та обслуговування домофонного обладнання.

Згідно частини 2 статті 10 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», рішення щодо розпорядження спільним майном приймаються зборами співвласників та згідно частини 6 статті 10 цього Закону, рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

Отже, встановлення домофону проводиться за наявності протоколу зборів співвласників, за встановлення яких проголосувало 75 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку та укладання колективного або індивідуального договору з співвласниками будинку.

Якщо обслуговуюча організація не проводила збори співвласників та встановила домофон без згоди мешканців, рекомендуємо споживачам провести збори співвласників відповідно до частин 3,4,5,6,7 статті 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та визначитись з доцільністю утримання домофону шляхом голосування власників квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

Рішення зборів співвласників оформити протоколом, який підписується усіма співвласниками (їх представниками), які взяли участь у зборах, кожен з яких ставить підпис під відповідним варіантом голосування ("за", "проти", "утримався"), за формою, затвердженою наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 25.08.2015 № 203 «Про затвердження форми протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку».

У разі відмови співвласниками утримувати домофонне обладнання – звернутись до суб’єкту господарювання з вимогою розірвати колективний договір.

Якщо ваші права порушені – звертайтесь із заявою до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за адресою: вул. Берегова, 24, м. Івано-Франківськ або надсилайте заяву зручним способом:

- поштою,

- електронною поштою – ifdergprod@vetif.gov.ua,

- через веб-сайт управління – https://vetif.gov.ua/activity-management/online-pruyomnaa.html

Контактний телефон управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами 0342-52-83-98.

Новини
На Прикарпатті буде проведена пероральна імунізація диких м'ясоїдних тварин проти сказу
26.04.2024 12:26
На території Івано-Франківської області (відповідно до виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин) у травні 2024 року буде проведена…
Чергові рішення реалізації програми «Власна справа» та «Грант для ветеранів»
24.04.2024 00:06
За результатами шостого періоду подачі заяв на отримання мікрогрантів згідно програми «Власна справа» Івано-Франківська область знову у п’ятірці лідерів серед регіонів з найбільшою кількістю…
Послуги служби зайнятості для внутрішньо переміщених осіб
24.04.2024 00:04
Зважаючи на усі труднощі та виклики сьогодення, працівники обласної служби зайнятості здійснюють постійний супровід внутрішньо переміщених громадян з метою сприяння їхній зайнятості та швидкій…