Результати проведення моніторингу у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини на Прикарпатті

Фахівцями управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, керуючись законами України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров′я та благополуччя тварин», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», протягом першого кварталу 2023 року проводився моніторинг закладів дошкільної та загальної середньої освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, постачальників харчових продуктів у заклади дошкільної та середньої освіти, операторів ринку з виробництва та реалізації харчових продуктів рослинного походження, зокрема пекарень та хлібокомбінатів.

Під час моніторингу закладів дошкільної та загальної середньої освіти, дитячих закладів оздоровлення і відпочинку та постачальників харчових продуктів до цих закладів основну увагу звертали на такі питання:

- оцінки стану запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів і контроль у критичних точках (НАССР) у харчоблоках та їх дієвість;

- виконання програм лабораторного контролю.

Моніторинг проведено у 370 суб′єктів господарювання, в тому числі 98 дошкільних закладів освіти, 194 заклади загальної середньої освіти та 78 суб′єктів господарювання, які здійснюють постачання харчових продуктів у заклади дошкільної та середньої освіти.

За результатами збору інформації виявлено порушення у 292 об′єктах, що становить 79% від обстежених.

Під час моніторингу пекарень та хлібокомбінатів звертали увагу на питання:

- наявність реєстрації потужності, як оператора ринку харчових продуктів;

- санітарний стан виробничих та складських приміщень;

- дотримання гігієнічних вимог під час виробництва.

Моніторингу провели у 87 суб′єктах господарювання, які здійснюють діяльність на території області. За результатами проведеного моніторингу виявлено порушення у 68 операторів ринку, що складає 78 % від обстежених.

Всім суб′єктам господарювання, де виявлені порушення під час збору інформації щодо забезпечення належних та стабільних умов провадження діяльності, надано рекомендації щодо усунення виявлених невідповідностей.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89, ifdergprod@vetif.gov.ua)

Новини
🌾 Підтримка аграріїв Долинської громади 🚜
21.11.2024 22:12
🌾 Підтримка аграріїв Долинської громади 🚜 20 листопада 2024 року на засіданні комісії з використання коштів міського бюджету на отримання дотації фізичним особам за утримання трьох і більше голів…
Міжнародний день відмови від куріння: найкраще рішення для вашого здоровʼя – припинити курити прямо сьогодні
21.11.2024 22:10
Щорічно у третій четвер листопада світ відзначає Міжнародний день відмови від куріння – і це той самий момент, щоб привернути увагу громадськості й влади до загроз тютюнової епідемії, заявити про…
До Долинської громади завітали гості з Поляницької та Букачівської громад – голови громад та працівники апаратів рад
20.11.2024 15:49
Міський голова Іван ДИРІВ презентував нашу громаду, розповівши про успішні проєкти, реалізацію міжнародних програм та плани на майбутнє Особливу увагу гості звернули на галузь енергоефективності,…