Роз’яснення щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.


Згідно з п. п. 266.3.1 п. 266.3 ст. 266 Податкового кодексу України від (далі – ПКУ) базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.
Підпунктом 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:
а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Оскільки у 2024 році податок для фізичних осіб нараховується за звітний 2023 рік, то ставка податку розраховується виходячи із мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2023, яка складала 6 700 гривень (таким чином на території Долинської ТГ (відповідно до рішення Долинської міської ради №1574-20/2022 від 19.05.2022 ставка за метр квадратний становить 6 700 * 0,4 %= 26,8 гривень).


Податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку, обчисленого згідно з нормами Податкового кодексу України, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику податку до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Податкове зобов’язання з податку сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.
Платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

  •  об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
  •  розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
  •  права на користування пільгою зі сплати податку;
  •  розміру ставки податку;
  •  нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів і даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за своєю податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-
рішення вважається скасованим (відкликаним).


Пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що сплачується на території Долинської ТГ в 2024 році з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, затверджені рішенням Долинської міської ради №1574- 20/2022 від 19.05.2022 в розмірі 100% отримують :

  •  Фізичні особи, які мають статус ветеранів ОУН-УПА, статус учасників бойових дій, інвалідів війни, інваліди першої та другої групи, інші інваліди з числа військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (інваліди армії, інваліди Збройних Сил), у власності яких перебувають об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, але не більше одного такого об’єкта на одну особу вказаних категорій.
  •  Особи, які досягли пенсійного віку відповідно до ст.26 Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування» та ст. 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення» у власності яких перебувають об’єкти нежитлової нерухомості (за кодом класифікації 1242.1/ гаражі наземні), об’єкти житлової нерухомості, але не більше одного такого об’єкта на одну особу вказаних категорій, крім об’єктів нерухомості, які використовуються в підприємницькій діяльності з метою одержання доходів.
  •  Фізичні особи, у власності яких перебувають господарські (присадибні) будівлі (допоміжні приміщення, до яких належать сараї, хліви, літні кухні, майстерні, вбиральні, підвали, погреби, навіси, котельні, бойлерні, дровітні тощо).
  •  Організації (установи, заклади), які провадять діяльність шкіл із підготовки водіїв транспортних засобів

Пільги з податку, передбачені підпунктами 266.4.1 та 266.4.2 п. 266.4 cт. 266 ПКУ для фізичних осіб не застосовуються до: об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої п. п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ; об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду,
лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).


Для застосування пільг зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, громадянам необхідно звернутися із відповідними заявами до Центру обслуговування платників Долинської державної податкової інспекції Головного управління ДПС в Івано-Франківській області (м.Долина, вул.Грушевського,16) ; до заяви необхідно долучити відповідні документи, які підтверджують належність особи до пільгової категорії, принагідно (за потреби) громадяни можуть провести звірку нарахованих сум.

Центр обслуговування платників Долинської державної податкової інспекції
Головного управління ДПС в Івано-Франківській області

Новини
Є бізнес-ідея? Звертайтесь до служби зайнятості, щоб отримати кошти на її реалізацію
06.09.2024 14:51
Завдяки урядовому проєкту «єРобота» на Прикарпатті відкрилися нові компанії, діючі підприємства збільшили обсяг виробництва, розширили асортимент продукції та послуг, деякі з них вийшли на нові ринки…
Освіта – ключ до нових можливостей
06.09.2024 08:53
Ніколи не пізно навчатися новому, змінювати професію і рухатися вперед, і навіть у складні часи досягати нових вершин. Програма ваучерів на навчання – це чудова можливість від Державної служби…
Державне агентство розвитку туризму запрошує суб'єктів туризму заповнити дані про стан фізичної доступності та безбар’єрності засобів розміщення та інших об’єктів туристичної інфраструктури у регіонах України
05.09.2024 10:42
Ця інформація буде розміщена на цифровій мапі «Місто без меж» - загальноукраїнській базі локацій. Інформацію просимо заповнити у відповідних формах за посиланнями: • Заклади https://forms.gle…