Самоушкоджувальна поведінка

Кожному четвертому українцю загрожує психічний розлад через війну, такі дані оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров’я. Йдеться про тривоги та стрес, а також важчі стани, що включають посттравматичний стресовий розлад, викликаний тривожними подіями.

Стресовий розлад людей під час війни є здоровою реакцією психіки на нездорові обставини. Слідкувати за власним психологічним станом необхідно кожному. Треба бути спостережливим до себе і до своїх близьких, зокрема, в дрібницях.

Приблизно 1% людей хворіє на психічні розлади через генетику, якісь травми, надмірне вживання алкоголю чи наркотиків. Це органічні розлади. Коли ми говоримо про тих, хто отримує невроз через несприятливі, ненормальні обставини, то тоді "перші ластівки" - це певна неадекватність людини.

Якщо ви помічаєте, що людина стала якась не така, у неї зайва дратівливість, плач, вона менше спілкується чи навпаки забагато, певна гіперактивність, то це можуть бути перші розлади.

Зазвичай така поведінка пов’язана зі стресом, тривогою, депресією, коли вони стають для людини нестерпними. Деякі люди не можуть впоратися з почуттями та переживаннями, тому наносять собі шкоду, намагаючись впоратися зі складними емоціями, переживаннями та спогадами.

Така поведінка називається самоушкоджувальна (self-harm). Найчастіше вона проявляється у вигляді завдання собі порізів, опіків та інших несуїцидальних самоушкоджень, наприклад:

нанесення собі порізів гострими предметами

проколювання шкіри

нанесення собі ударів або навмисне вдаряння об щось

припалювання себе сигаретами, сірниками чи свічкою

нанесення собі синців, завдання вивихів чи переломів

видирання волосся

укуси.

Самоушкоджувальна поведінка характерна для людей різного віку, зокрема, поширеність серед підлітків становить 18%. Хоча шкоду наносять собі переважно жінки, все ж завершені самогубства поширеніші серед чоловіків.

Якщо ви помітили таку поведінку у близької людини, важливо не засуджувати та не боятися її. Намагайтеся всіляко підтримати людину. Не бійтеся спробувати поговорити з нею про її переживання. Дайте зрозуміти, що ви хочете допомогти.

Новини
На Прикарпатті буде проведена пероральна імунізація диких м'ясоїдних тварин проти сказу
26.04.2024 12:26
На території Івано-Франківської області (відповідно до виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин) у травні 2024 року буде проведена…
Чергові рішення реалізації програми «Власна справа» та «Грант для ветеранів»
24.04.2024 00:06
За результатами шостого періоду подачі заяв на отримання мікрогрантів згідно програми «Власна справа» Івано-Франківська область знову у п’ятірці лідерів серед регіонів з найбільшою кількістю…
Послуги служби зайнятості для внутрішньо переміщених осіб
24.04.2024 00:04
Зважаючи на усі труднощі та виклики сьогодення, працівники обласної служби зайнятості здійснюють постійний супровід внутрішньо переміщених громадян з метою сприяння їхній зайнятості та швидкій…