◀️❗️ Що необхідно знати при заправці автомобілів зрідженим газом

◀️ До Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надходять звернення від споживачів щодо підозр на недолив газу під час заправки автомобілів.

До прикладу, споживач стверджує: «У мене балон на 43 л, згідно заводських налаштувань газовий балон може вмістити 85% газу, а це майже 37 л, а мені залили 42,1 л – мене обдурили, у суб’єкта несправність функціонування паливороздавальної колонки» (далі – ПРК).

Мало хто із споживачів цих послуг знає про алгоритм поведінки та свої права у разі, якщо послуга надана неякісно і є сумніви в кількості отриманого палива.

◀️ Спробуємо пояснити, чому виникають такі ситуації.

◀️ Встановлений автомобільний газовий балон не є метрологічно регульованим засобом вимірювальної техніки та неповірений метрологічною службою, місткість вказана на бірці або у паспорті є приблизною, можлива похибка до 20%, виробники по різному маркують газобалонне обладнання (ГБО). Так, дехто з виробників пише загальний об’єм і вказують максимальну наповненість до 80-85%, інші вказують максимальну наповненість на 80% та об’єм 40 л, хоча насправді об’єм балона може складати 50 л.

● У разі, коли у водія відсутній паспорт на газобалонне обладнання (ГБО) або інші підтверджувальні документи – йому буде важко з’ясувати місткість ГБО. Важливим є встановлення мультиклапанів (відсікачів), оскільки балон не можна заправляти більш ніж на 85%. У багатьох випадках відсікач є несправним або взагалі відсутній, у разі коли відсікач не спрацьовує або несправний, пальнороздавальна колонка (ПРК) автоматично може заповнювати балон далі.

● Газова паливороздавальна колонка є засобом вимірювальної техніки і має бути повірена сертифікованою метрологічною службою, про що видається свідоцтво про повірку законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки, яке повинне знаходитися на автозаправній станції (далі – АЗС), а колонки (елементи настроювання (блок управління) повинні бути опломбовані спеціальними пломбами з відбитками повірочного тавра

◀️ Отже, у разі виникнення сумнівів щодо правильності наповнення газової ПРК, водій має право вимагати від адміністрації АЗС:

- свідоцтво про повірку законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки ПРК;

- візуальний огляд наявності пломб на ПРК.

◀️ Додатково повідомляємо, що у разі необхідності можна зробити контрольний пролив ПРК на точність за допомогою повіреного метрологічною службою еталонного мірника.

◀️ Мірник – це спеціальна ємність для нафтопродуктів з вимірювальною шкалою об’ємом від 10 до 50 л (10л, 20л, 50л). Номінальна місткість еталонних мірників залежить від продуктивності паливороздавальних колонок.

◀️ Відхилення об'єму відпущеної у еталонний мірник фактичної дози газу нафтового скрапленого не повинно перевищувати 1 відсотка.

У разі виявлення недоливу, споживачу відшкодовуються фактичні

збитки, визначені за допомогою еталонного мірника.

Подальше використання цієї колонки припиняється до проведення ремонту та повірки після ремонту.

Новини
На Прикарпатті буде проведена пероральна імунізація диких м'ясоїдних тварин проти сказу
26.04.2024 12:26
На території Івано-Франківської області (відповідно до виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин) у травні 2024 року буде проведена…
Чергові рішення реалізації програми «Власна справа» та «Грант для ветеранів»
24.04.2024 00:06
За результатами шостого періоду подачі заяв на отримання мікрогрантів згідно програми «Власна справа» Івано-Франківська область знову у п’ятірці лідерів серед регіонів з найбільшою кількістю…
Послуги служби зайнятості для внутрішньо переміщених осіб
24.04.2024 00:04
Зважаючи на усі труднощі та виклики сьогодення, працівники обласної служби зайнятості здійснюють постійний супровід внутрішньо переміщених громадян з метою сприяння їхній зайнятості та швидкій…