Жири або ліпіди виконують в організмі багато різноманітних функцій. Це основне джерело енергії, жири входять до складу мембран, виконуючи таким чином захисну та пластичну функції, беруть участь у обміні речовин, входять до складу гормонів.
Добова потреба у жирах для дітей залежить від віку і складає: 44 г - для дітей від 1 до 4 років, 56 г - для дітей від 4 до 6 років, 70 г - для дітей від 6 до 11 років, 84 г - для дітей від 11 до 14 років, 92 г - для дітей від 14 до 18 років.
Щонайменше дві третини жиру, який споживається здобувачами освіти/дітьми, повинні надходити у вигляді ненасиченого жиру (ненасичених жирних кислот). Ненасичені жири включають незамінні жирні кислоти та жиророзчинні вітаміни, тому їх споживання обов’язкове для належного структурного та функціонального стану організму та його органів і систем, зокрема головного мозку, нервової системи, серця, кровоносних судин, ендокринної системи, органу зору, шкіри та волосся. Ненасиченими жирами в основному багаті рослинні продукти: олії, горіхи, вівсяна та гречані крупи, а також риба та морепродукти.
Надходження насичених жирів повинно бути обмежено на рівні не більше ніж 10 відсотків загальної добової калорійності та калорійності окремих страв.
Зменшення споживання насичених жирів переважно тваринного походження асоційоване із зменшенням ризику захворювань системи кровообігу.
Доцільною є заміна насичених жирів тваринного походження ненасиченими жирами рослинного походження та регулярна присутність морської риби у чергуванні страв.
Трансжири з’являються при додаванні атома водню до рослинних олій за допомогою процесу під назвою гідрогенізація. Трансжири, на відміну від олій та натурального масла, не окислюються, і відповідно, не псуються.
При використанні трансжирів у виробництві харчові продукти тривалий час мають свіжий вигляд і довший термін придатності. Для організму людини вони приносять велику шкоду, практично не виводяться, натомість осідають на стінках судин, призводячи до виникнення атеросклерозу.
Згідно додатку 10 до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти в шкільних буфетах заборонено реалізовувати продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (трансжирів).
Основним джерелом транс-жирів є маргарин, спреди і «легкі масла». Гідрогенізовані жири містяться в багатьох інших продуктах, таких як промислова випічка, крекер, печиво і кремові кондитерські вироби, цукерки, смажені страви, такі як пампухи та картопля-фрі. Ними рясніють майже всі напівфабрикати – охолоджене тісто, піца, м’ясні та рибні вироби – рибні палички, котлети, а також фасовані, готові до вживання продукти – чіпси, снеки, сухарики, горішки, попкорн, соуси, майонез.