Всесвітній день моніторингу якості води

18 вересня проводиться Всесвітній день моніторингу якості води. Ці вересневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Всесвітній день моніторингу води - це міжнародний день, заснований 2003 року Американським фондом чистої води як глобальна просвітницька програма.

Адже, вода - одна з найбільших багатств людини. У житті людини, це природний ресурс , який має велике значення в її існуванні, а також в існуванні тваринного і рослинного світу. Вода сприяє покращенню умов проживання населення та має важливе гігієнічне значення, яке полягає у використанні води для підтримки чистоти тіла, приготування їжі й миття посуду, прання білизни, прибирання житла і громадських приміщень, видалення нечистот через каналізаційну мережу, поливу вулиць і зелених на­саджень.

Вода також необхідна для підтримки всіх обмінних процесів, вона бере участь у засвоєнні поживних речовин клітинами. Вода несе поживні речовини до всіх частин тіла. З водою потрапляє багато фізіологічно необхідних солей, в тому числі таких макро- і мікроелементів, як кальцій, магній, натрій, калій, йод, фтор тощо.

Проте, кожного дня вживаючи воду, людина навіть не замислюється над тим, скільки шкідливих речовин вона впускає у свій організм. Хімічний склад води може впливати на виникнення і перебіг захворювань, викликаних надходженням в організм людини ряду мікроелементів. Вони в природі розподілені нерівномірно. Люди можуть одержувати їх з їжею і водою в недостатній або надлишковій кількості. Такі захворювання називають ендемічними, а місцевості - геохімічними провінціями. Як правило, вони охоплюють велику кількість людей і характерні для окремої місцевості, де в мінеральному складі ґрунту і води відсутні чи присутні в надлишкових кількостях ті чи інші мікроелементи.

Так, наприклад, при недостатній кількості йоду у воді та їжі порушуються нормальний розвиток і функція щитоподібної залози, виникає ендемічне воло. Для попередження цієї хвороби в ендемічних регіонах люди повинні вживати сіль, в яку дано йодид калію (йодована сіль).

Велике гігієнічне значення має також наявність у воді фтору. Вміст його у воді в кількості від 0,7 до 1,5 мг/дм3 сприяє нормальному розвитку і мінералізації кісток та зубів. Надходження в організм води з підвищеною кількістю фтору (понад 1,5 мг/дм.куб) викликає захворювання, яке називають флюорозом. Воно проявляється ураженням зубів у вигляді пігментованих білих, жовтих і коричневих плям на емалі різців (передніх зубів). При вмісті фтору у воді понад 5 мг/дм уражаються не тільки зуби, але і кістково-суглобовий апарат. Недостатня кількість фтору у воді (менше 0,7 мг/дм3) призводить до розвитку іншого захворювання зубів - карієсу (гнилі зуби).

Отож, питна вода повинна бути нешкідливою за хімічним складом, мати сприятливі органолептичні властивості (бути прозорою, без кольору, не мати будь-якого присмаку або запаху). Бути безпечною в радіаційному відношенні. А також повинна бути безпечною в епідемічному відношенні - не повинна містити патогенних мікроорганізмів, вірусів та інших біологічних включень, небезпечних для здоров'я споживачів.

Звертайтесь до нас, ми допоможемо перевірити якість Вашої питної води.

Начальник Долинського відділу

Калуського районного відділу

ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Юліана Коник

Новини
Роз’яснення щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки
23.07.2024 16:30
Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості. Згідно…
Пільги на житлово-комунальні послуги для військовослужбовців та членів їх сімей
22.07.2024 17:16
Українські військові та члени їх сімей мають право скористатись пільгами на житлово комунальні послуги. Хто має таке право, які пільги передбачені та які документи для цього потрібні у матеріалі…
Підписали МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ між територіальними громадами
22.07.2024 11:48
Під час Форуму ЛІГИ ЛІДЕРІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ підписали МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ між територіальними громадами, метою якого є об'єднати наші спільні зусилля задля покращення рівня…