Як не вмерти, обігріваючи кімнату

З приходом осінньо-зимових холодів та внаслідок аварійних відключень електромереж серед населення збільшується попит на газові обігрівачі, генератори та каміни. Відповідно з’являються повідомлення про трагедії: отруєння чадним газом.

Чадний газ-безколірний газ без запаху, який складається в основному з окису вуглецю, що утворюється в результаті неповного згорання різних видів палива: вугілля, дров, нафти, природного газу.

До отруєння чадним газом може призвести неправильне користування пічками, якщо не щільно закрити дверцята і забути витягнути заслінку труби, або ж, якщо піч несправна, а також неправильне користування газовими приладами та користування несправними газовими приладами. Трапляються випадки коли і генератор у кімнаті або ж газовий обігрівач без вентиляції!

Найчастіше отруєння побутовим і чадним газом відбувається серед дітей, залишених без належного нагляду, сплячих людей і людей, що знаходяться в стані наркотичного або алкогольного сп'яніння.

Оскільки окис вуглецю немає запаху і не подразнює верхні дихальні шляхи, людина не відчуває його при диханні, і тому отруєння наступає непомітно.
Головна небезпека полягає в тому, що чадний газ через легені швидко проникає в клітини крові, заміняє кисень, що міститься в еритроцитах.
Внаслідок цього в організмі виникає кисневе голодування (гіпоксія).
Якщо вміст окису вуглецю у повітрі дуже великий, то людина зразу втрачає свідомість, з'являється корч і наступає смерть.
Проте часто спостерігається поступовий розвиток симптомів отруєння.
Перші його ознаки можуть служити сигналом до небезпеки. Насамперед відчувається головний біль, інколи шум у вухах, нудота. Якщо дія окису вуглецю продовжується, то розвивається загальна слабість, сухий кашель, блювання, свідомість ще зберігається. Інколи спостерігається збудження, яке супроводжується слуховими і зоровими галюцинаціями. В подальшому людина втрачає свідомість, її шкіра червоніє, а зіниці розширюються. Дихання спочатку шумне і прискорене, потім стає поверхневим і сповільнюється.

При виявленні або підозрі на отруєння чадним газом важливо своєчасно надати першу медичну допомогу.

Найперше - це винести людину із загазованої кімнати, причому робити це треба, пересуваючись максимально низько до підлоги, бо газ накопичується вгорі. Потім треба звільнити дихальні шляхи, щоб нічого не заважало дихати. Покласти людину на бік чи живіт і повернути голову в сторону, щоб людина не захлинулася блювотою. І викликати швидку допомогу. Якщо людина в свідомості - тут, окрім вище згаданого, – це холодний компрес і гарячий чай. Жодного алкоголю!

Бережіть себе і будьте здорові!

Новини
На Прикарпатті буде проведена пероральна імунізація диких м'ясоїдних тварин проти сказу
26.04.2024 12:26
На території Івано-Франківської області (відповідно до виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин) у травні 2024 року буде проведена…
Чергові рішення реалізації програми «Власна справа» та «Грант для ветеранів»
24.04.2024 00:06
За результатами шостого періоду подачі заяв на отримання мікрогрантів згідно програми «Власна справа» Івано-Франківська область знову у п’ятірці лідерів серед регіонів з найбільшою кількістю…
Послуги служби зайнятості для внутрішньо переміщених осіб
24.04.2024 00:04
Зважаючи на усі труднощі та виклики сьогодення, працівники обласної служби зайнятості здійснюють постійний супровід внутрішньо переміщених громадян з метою сприяння їхній зайнятості та швидкій…