Як запобігти харчовим отруєнням у різдвяні та новорічні свята

Різдвяні та новорічні свята ніколи не обходяться без святкового столу з великою кількістю різноманітних страв, які потребують правильного зберігання в холодильному обладнанні. Проте, в умовах постійних перебоїв з електропостачанням, необхідно дотримуватись основних правил профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.

Якщо електроенергію відключили, необхідно дверцята холодильника та морозильної камери тримати закритими, адже продукти при цьому залишаються безпечними до 4-х годин у холодильнику та 48 годин у морозильній камері.

Напередодні різдвяно-новорічних свят для захисту себе і своїх близьких від неприємних наслідків святкувань, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують:

  • уважно перевіряти терміни придатності харчових продуктів, зовнішній вигляд та цілісність їхнього пакування;
  • вимагати у продавця документ, що засвідчує безпечність та якість харчових продуктів;
  • купувати харчові продукти в перевірених торгівельних мережах, спеціалізованих магазинах, продовольчих ринках, на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза харчових продуктів;
  • уникати придбання харчових продуктів чи продовольчої сировини на стихійних ринках;
  • дотримуватись всіх правил зберігання харчових продуктів (уникайте сусідства сирих продуктів та готових страв у холодильнику);
  • ретельно дотримуватись правил особистої гігієни, санітарних норм та технології приготування їжі;
  • при приготуванні сирого та вареного м’яса, риби чи овочів використовувати окремі розроблювальні дошки та ножі;
  • при приготуванні страв з м’яса, риби та фаршу дотримуватись температурних режимів запікання в духових шафах;
  • сирі продукти, свіжі овочі та фрукти ретельно промивати під проточною водою;
  • молоко слід вживати тільки кип’яченим, непастеризований сир використовувати тільки після термічної обробки;
  • салати слід заправляти безпосередньо перед подачею до святкового столу, заправлені салати зберігати не довше двох годин при кімнатній температурі;
  • кондитерські вироби з кремом зберігати при температурі від 2-х до 6-ти градусів С до 36 годин, а з заварним кремом – не більше 6 годин;
  • страви, які залишилися після святкового столу не залишати для споживання на наступні дні.

Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені ресторани чи інші заклади харчування з позитивними відгуками. Пам’ятайте, що харчові отруєння завжди легше попередити, ніж їх лікувати.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання, необхідно негайно звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечне для вашого здоров’я.

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

Новини
У Долинській громаді, разом з усією країною, ми урочисто підняли державний прапор 🇺🇦
23.08.2025 11:16
Його кольори – це чисте небо і золота пшениця, це віра і надія, що живуть у серцях кожного з нас. Саме під цим стягом сьогодні боронять країну наші воїни, саме під ним ми крокуємо до перемоги. Хай…
🇺🇦 Урочиста сесія до Дня Прапора, Дня Незалежності та Дня міста Долина 🎉
22.08.2025 12:28
РІВ. Разом із секретарем міської ради Віктором Гошиликом він вручив відзнаки жителям громади, які своєю працею та подвигом залишили вагомий слід в історії та сучасності Долинщини. Звання …
⚠️ Увага! Обробка посівів у селах громади
22.08.2025 09:35
ТОВ «АКРІС-ЗАХІД» повідомляє, що на орендованих підприємством землях поблизу сіл Белеїв та Велика Тур’я буде проводитися внесення засобів захисту рослин. 📌 Терміни проведення робіт: з 21 по…