Проявами йодної недостатності може бути різке зниження фізичної й розумової працездатності, сонливість, млявість, погіршення пам'яті, закрепи, сухість шкіри, випадіння волосся, зниження температури тіла, мерзлякуватість навіть влітку, набряклість обличчя, порушення менструального циклу та інші симптоми.
Через недостатній вміст йоду в ґрунтах регіонів України, віддалених від моря, гористих місцевостях, у низці прибережних регіонів, мільйони українців щодня відчувають наслідки йододефіциту.
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Щоб уникнути йододефіциту до щоденного раціону необхідно також включати такі продукти:
морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
морську капусту (ламінарію);
овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
яйця;
молоко;
яловичину;
волоські горіхи.
Бережіть себе та будьте здорові!