Які діяти після укусу кліща

Кліщі живуть у високій траві та кущах. Поширені чутки про те, що вони стрибають на вас з дерева – це неправда. Кліщів добре видно на світлому одязі. Поки ви рухаєтесь, вони не вчепляться в вас. Їжу вони почнуть шукати, коли ви нарешті присядете відпочити. Рухаються кліщі знизу догори – досить повільно.

Чим довше кліщ на тілі – тим більше ризиків,що він передасть якусь інфекцію. Що дві години оглядайте себе та своїх дітей на наявність кліщів. Перевірте себе вже без одягу й після прогулянки. Додаткова небезпека криється в тому, що укус кліща практично невідчутний – тварина виділяє анестетик при укусі. Отож огляд – це просто must have (повинен бути)!

У МОЗ пишуть забути про застарілі правила типу помазати кліща олією / лаком / вазеліном. Не треба його крутити руками чи випалювати.

Вам потрібна дієва зброя: це або пінцет з гострими кінчиками,або спеціальна ручка-ласо (от нею якраз можна кліща прокрутити). Купити це все можна в аптеці або в ветеринарних крамницях.

За останній час, в сусідніх областях, різко збільшилась кількість захворілих на хворобу Лайма.

Щоб знизити ризики хвороби Лайма протягом 72 годин після укусу ви можете випити 1 таблетку антибіотика доксицикліну. Такі поради дає Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC). Це особливо доречно, якщо кліщ пробув у тілі понад 36 годин. Обов’язково перед цим порадьтесь з лікарем!

Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких Вам людей.

Завідувач відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Іван ШЕРЕМЕТА

Новини
Чергові рішення реалізації програми «Власна справа» та «Грант для ветеранів»
24.04.2024 00:06
За результатами шостого періоду подачі заяв на отримання мікрогрантів згідно програми «Власна справа» Івано-Франківська область знову у п’ятірці лідерів серед регіонів з найбільшою кількістю…
Послуги служби зайнятості для внутрішньо переміщених осіб
24.04.2024 00:04
Зважаючи на усі труднощі та виклики сьогодення, працівники обласної служби зайнятості здійснюють постійний супровід внутрішньо переміщених громадян з метою сприяння їхній зайнятості та швидкій…
Затверджено Програму визначення ветеринарно-санітарного статусу територій щодо вароатозу
24.04.2024 00:02
Програму визначення ветеринарно-санітарного статусу країни, регіону, зони щодо вароатозу (вароозу) затверджено наказом Держпродспоживслужби від 02.04.2024 р. № 199. Документ розроблений…