Здорове насіння – запорука здорових рослин

Одним із основних чинників, що забезпечують одержання високих і стабільних урожаїв сільськогосподарських культур є якість насіння. Через насіннєвий матеріал можуть поширюватися збудники хвороб, які призводять як до погіршення самого насіння, так і до зниження продуктивності рослин.

Ураження насіннєвого матеріалу мікрофлорою (мікроорганізмами) відбувається у різний час: у період вегетації, при зборі врожаю, під час обмолоту, в період зберігання насіння з підвищеною вологістю.

Фітоекспертиза насіння є одним із елементів насіннєвого контролю, що дозволяє оцінити ступінь ураження хворобами.

Домінуючими хворобами, якими у нинішньому сезоні уражений посівний матеріал озимих зернових, є: альтернаріоз, фузаріоз та аскохітоз. Про це свідчать результати фітопатологічної діагностики насіння, відібраного спеціалістами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області та направленого для дослідження в ДУ «Івано-Франківську фітосанітарну лабораторію».

За результатами лабораторних досліджень у 90% зразків озимої пшениці виявлено збудників альтернаріозу (Alternaria tenuis) та фузаріозу (Fusarium graminearum), 10% - аскохітозу (Ascochyta graminicola); у 66% зразків ячменю виявили аскохітоз (Ascochyta graminicola) та фузаріоз (Fusarium graminearum) і 34% - альтернаріозу (Alternaria tenuis).

Для того, аби уникнути хвороб при вирощуванні зернових культур, необхідно провести протруювання насіння.

Протруєння дає змогу знешкодити збудників хвороб, які передаються через насіннєвий матеріал, послаблює негативний вплив пошкоджень та травмування на якість посівного матеріалу; стимулює ріст і розвиток рослин у результаті дії препаратів на деякі фізіологічні процеси в насінні, що проростає, і таким чином покращує перезимівлю озимих культур. Це можна робити як завчасно (за 2-3 тижні), так і безпосередньо перед сівбою, протруйниками, які знищують зовнішню і внутрішню інфекцію. Краще оздоровлювати зерно за день або в день сівби. Завчасне протруювання ефективне для захисту рослин від сажкових хвороб. У «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» для протруєння рекомендується широкий асортимент протруйників.

Вибираючи протруйник для насіння слід обов’язково визначитись з фітосанітарним станом як насіння так і патогенами, які зберігаються на рослинних рештках на полі, де планується висіватись культура.

До процесу протруювання необхідно підходити системно, використовуючи як інсектицидні, так і фунгіцидні протруйники: тільки у такий спосіб можна отримати якісний та «здоровий» посівний матеріал.

Новини
🎓 У Долинській громаді стартував освітній проєкт "EdLeaders – 2025. Академія освітніх управлінців"
02.05.2025 14:17
Перший модуль об’єднав керівників шкіл навколо теми стратегічного управління та розвитку освітніх закладів. Спікери Pavlo Sheremeta та Катерина Молодик говорили про виклики сучасної освіти,…
😥З глибоким сумом і жалем повідомляємо, що ще один Герой, мешканець нашої громади, загинув на війні, захищаючи нашу свободу та гідність
01.05.2025 16:14
ТРИФОНОВ Костянтин Олександрович, молодший сержант, уродженець Херсону, зареєстрований в Долині як ВПО, загинув 27 квітня 2025 року під час виконання бойового завдання по захисту Батьківщини в районі…
◀️❗️ На території Прикарпаття розпочинається весняна кампанія з вакцинації диких м’ясоїдних тварин
30.04.2025 11:03
9147 км.кв. – така площа території Івано-Франківської області, на якій заплановано розповсюдження вакцини (принад) проти сказу диких м’ясоїдних тварин. Мова йде про 75% території регіону, крім…