Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформує, що після завершенні літньої оздоровчої кампанії 2022 року 4 заклади оздоровлення та відпочинку дітей Прикарпаття продовжили свою роботу, а саме:
– дитячий заклад санаторного типу лікувально-оздоровчий комплекс «Верховина» (с.м.т. Верховина»);
– дитячий заклад санаторного типу лікувально-оздоровчий комплекс «Карпатські зорі» (м.Косів);
– ТзОВ «Позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Делюкс-Кідс-Карпати» (с.Татарів);
– дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Сонячні Карпати» ПП «Сонячні Карпати» с.Красноїлля Верховинського району.
Вказані заклади призначені для цілорічного функціонування і надалі продовжують надавати послуги оздоровлення та відпочинку дітям з центральних та східних регіонів України.
Всі ці заклади розташовані у мальовничій гірській місцевості, входять до державного реєстру майнових об’єктів дитячих закладів оздоровлення та відпочинку в Івано-Франківській області та мають відповідні кваліфікаційні категорії.
Всього за період з вересня 2022 року до 25 січня 2023 року в дитячих закладах області перебувало 2214 дітей, із них 1420 – оздоровлювались, 794 – відпочивали. Тривалість оздоровчої зміни – 21 день, відпочинкової – 14 днів.
Основним завданням під час проведення оздоровлення дітей є створення для них належних умов для безпечного перебування та харчування. Перебуваючи на оздоровленні чи відпочинку, діти забезпечені повноцінним та збалансованим 5-ти разовим харчуванням. Харчування здійснюється відповідно до Постанови КМУ від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Згідно з Постановою, відповідальними особами за харчування дітей в закладі, розробляється 4-х тижневе примірне сезонне меню, яке погоджується територіальним органом Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
З метою забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, попередження виникнення спалахів групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь у закладах оздоровлення та відпочинку дітей, які функціонували в літній період та продовжують свою діяльність протягом цілого року, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській 1 раз в зміну проводяться моніторингові дослідження.
У ході моніторингу проводиться відбір проб проб питної води за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками. також відбір готових страв на бактеріологічне забруднення та змиви з обладнання, одягу та рук працівників.
В області під час проведення оздоровлення дітей в осінньо-зимовий період 2022 – 2023 років спалахи групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь не реєструвалися.
Нагадуємо керівникам (засновникам) дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, що необхідно завчасно звертатись до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області з питань погодження примірного сезонного меню та переліку постачальників харчових продуктів, проведення обстеження закладів стосовно визначення їх готовності до прийому дітей.
З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя власникам (керівникам) дитячих закладів оздоровлення та відпочинку під час підготовки до проведення оздоровчого сезону необхідно:
– провести необхідну підготовку закладів до прийому дітей у відповідності до вимог санітарних норм і правил, звернувши увагу на умови перебування дітей, стан водопровідних та каналізаційних мереж, організацію харчування, медичного забезпечення та облаштування укриття;
– вжити заходів щодо забезпечення безперебійного постачання якісних і безпечних харчових продуктів та продовольчої сировини для забезпечення належного харчування дітей;
– вжити заходів щодо підготовки та підбору кваліфікованого персоналу харчоблоку із досвідом роботи та відповідною освітою;
– укомплектувати штати кваліфікованими педагогічними, медичними працівниками та не допускати до роботи працівників, які не пройшли обов’язкові медичні огляди;
– вжити заходів щодо профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, а також дитячого травматизму.