В останні роки слово дезінфекція стрімко увійшло в наш побут. Особливо його значення набуло ваги з початком пандемії COVID-19. Що таке дезінфекція?
ДЕЗІНФЕКЦІЯ – це система заходів знезаражування об’єктів зовнішнього середовища, спрямована на повне, часткове або селективне знищення потенціально патогенних для людини мікроорганізмів з метою розриву шляхів передачі збудників інфекційних захворювань від джерела інфекції до чутливих до неї людей. З метою дезінфекції використовують механічні, фізичні та хімічні методи.
До механічних методів належать спалювання об’єкта, миття, витрушування, провітрювання та ін.
Серед фізичних методів виділяють опромінювання – це прямі сонячні промені, УФ-опромінювання, рентгенівські промені, промені радію тощо, яке знищує більшість патогенних мікроорганізмів. УФ-промені в діапазоні довжини хвилі від 200 до 280 мкм чинять бактерицидну дію і використовуються переважно для дезінфекції повітря.
Хімічні речовини, які використовуються для дезінфекції, називаються дезінфектантами. Механізм дії дезінфектантів полягає в окиснювальних реакціях у цитоплазмі клітин, порушенні ферментативної активності та ін. Як дезінфектанти застосовують галоїди, окисники, феноли та їхні похідні, важкі метали, кислоти, луги, спирти, газоподібні речовини. Солі важких металів, ртуті (зокрема сулема) викликають коагуляцію бактеріальних білків, але на сьогодні їх застосовують рідко у зв’язку з токсичністю та невисоким рівнем антибактеріальної активності. Широко використовують речовини, які містять хлор (хлорне вапно -10–20%, освітлені розчини хлорного вапна -0,2–0,5%, хлораміни Б і ХБ, комбіновані засоби, формалін (35–40% водний розчин формальдегіду) та фенол (кристалічна карболова кислота), лізол А і Б. Кислоти спричиняють зневоднення цитоплазми та розщеплення білків, але до їх недоліків можна віднести пошкодження оброблюваних поверхонь. Луги викликають гідроліз білків, омилювання жирів, розщеплення вуглеводів, зміни осмосу мікробної клітини; переважно чинять бактерицидну, вірулоцидну і спороцидну дії. Спирти коагулюють білки, з них найбільш виражену бактерицидну дію має 70% спирт етиловий. Вибір дезінфекційної речовини, її концентрація і тривалість дії залежать від особливостей мікроорганізму та середовища, в якому відбуватиметься контакт дезінфекційної речовини з патогенними мікроорганізмами.
Використовувати в побуті необхідно тільки сертифіковані засоби знезараження і тільки після консультацій спеціаліста та з дотриманням всіх вимог інструкції, яка додається до кожного засобу.
Помічник лікаря-епідеміолога
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики інфекційних захворювань Оксана ВАСИЛИШИН