Наслідки йододефіциту в організмі людини

Недостатність йоду в навколишньому середовищі відчувають близько третини населення планети, в Україні – майже 70% населення. Спектр йододефіцитних захворювань дуже широкий. Частіше зустрічається зоб, серед значущих в соціальному плані – порушення репродуктивної функції у жінок і вроджені вади розумових здібностей у дітей. До 90% цього мікроелемента людина отримує з їжею і лише незначну кількість – з водою та повітрям. Нині цілком доведено зв’язок між вмістом йоду у ґрунті, воді, продуктах харчування та ступенем зобної ендемії. У населення, що проживає в йододефіцитних районах, найчастішим видимим проявом дефіциту йоду є ендемічний зоб (дифузний, вузлуватий/ багатовузлуватий, змішаний), що має різні розміри

Причини нестачі йоду в організмі:

  • Недостатня кількість надходження мікроелемента з продуктами харчування.
  • Незначне споживання морепродуктів людьми.
  • Відсутність йодної профілактики в йододефіцитних регіонах.
  • Наявність в раціоні харчування чинників, які перешкоджають засвоєнню та утилізації йоду (прийом надмірної кількості брому, заліза, марганцю, свинцю, кальцію, хлору, кобальту).
  • Прийом лікарських засобів, які ускладнюють засвоєння та утилізацію йоду (карбонату літію).
  • Порушення обміну йоду.
  • Збільшення радіаційного фону.
  • Забруднення довкілля.
  • Підвищення чутливості організму до алергенів.

Симптоми дефіциту йоду в організмі:

  1. Пандемічний зоб.
  2. Виникнення йододефіцитних патологій (гіпотиреоз, занепад сил, зниження працездатності, сонливість, розвиток набряків кінцівок, тулуба, обличчя; підвищений рівень холестерину; збільшення маси тіла; брадикардія (вид аритмії з низькою частотою серцевих скорочень); закрепи; зниження інтелектуального рівня: уповільнення розумової реакції, порушення когнітивних функцій, уваги; кретинізм; глухонімота; різні види паралічів; зниження фертильності, народження мертвого плоду, вроджені вади розвитку; підвищена смертність в перинатальний період.

Індивідуальна йодна профілактика полягає у споживанні продуктів з підвищеним вмістом йоду, а також використанні лікарських препаратів, що забезпечують надходження до організму фізіологічної кількості йоду. Основні продукти, які містять велику кількість йоду це: морська капуста, морський окунь, лосось тріска, хек, м»ясо креветки, яйці курячі, яловичина, пшенична крупа, рис, пшоно, слива, виноград, редис, часник, шампіньйони. Частково йод надходить з водою.

При явній нестачі йоду в раціоні лікар-ендокринолог може призначити спеціальні вітамінно-мінеральні препарати, що містять йод. Не можна починати їх прийом безконтрольно – тип препарату і його дозування підбирається тільки після лабораторних аналізів.

Для того, щоб збагатити раціон йодом, зараз випускаються спеціально марковані харчові продукти, в які додається від 10 до 30 відсотків добової норми цього мікроелемента.

Начальник Долинського відділу

Калуського районного відділу

ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Юліана КОНИК

Новини
🤝 Сьогодні ми підписали Меморандум про співпрацю між Долинською міською територіальною громадою та Бериславською міською територіальною громадою
11.09.2025 09:53
Це ще один крок у рамках програми Пліч-о-пліч: Згуртовані громади, яка об’єднує українські міста і села задля відновлення, розвитку та взаємної підтримки. Документ передбачає співпрацю у багатьох…
Підприємці креативної індустрії зможуть отримати державні гранти на розвиток бізнесу
11.09.2025 09:21
Кабінет Міністрів України зробив черговий крок на підтримку малого та середнього бізнесу, ухваливши рішення про запровадження спеціальних умов за програмою «Власна справа» для креативних підприємців…
Грант для ветеранів та членів їхніх сімей: нові бізнеси на Івано-Франківщині
08.09.2025 10:52
На Івано-Франківщині ветерани та їхні родини дедалі частіше обирають власну справу як шлях до відновлення після війни. Грантова програма «Власна справа» є однією зі складових політики «Зроблено…