Навіщо нам потрібен вітамін С?

Кожен з нас чув фразу: «Вживайте більше вітаміну С». Звичайно питань не виникає — старше покоління знає краще, та й що складного в тому, щоб з’їсти на обід на один апельсин більше? На перший погляд, абсолютно нічого. Однак багато хто з нас, бажаючи бути найбільш здоровими людьми у світі, починають поглинати продукти, що містять вітамін С, мало не тоннами. Наскільки така «старанність» корисна і навіщо нам взагалі цей вітамін С?

Вітамін С вважається одним з найбільш важливих для людського організму мікроелементів, який він сам виробляти не може. У день лікарі радять отримувати близько вісімдесяти міліграмів цієї речовини. Перша причина — вітамін С є чудовим антиоксидантом. Він сприяє посиленню природного захисту організму, як і будь-який антиоксидант «воюючи» з вільними радикалами, які можуть накопичуватися в організмі і викликати стан, іменований «окислювальним стресом». У результаті окисного стресу руйнуються здорові клітини організму і виникають різні хронічні захворювання. Друга причина — вітамін С допомагає зробити кров’яний тиск більш низьким, вплинувши на стінки судин. Не варто забувати про цю корисну властивість даного вітаміну, враховуючи, що високий тиск здатний викликати різноманітні серцеві хвороби (є однією з основних причин смертності у світі). До речі, якщо постійно (але, зрозуміло, в розумних межах) вживати вітамін С, то можна скоротити ризик серцевих захворювань: не тільки знизити кров’яний тиск, але і привести в норму рівень холестерину. І це, між іншим, доведений вченими факт! Ще одна причина, чому варто включити вітамін С у свій раціон, — він допомагає знизити кількість сечової кислоти в крові. Сечова кислота може відкладатися в суглобах, якщо її кількість виявляється занадто велика, що, в свою чергу, призводить до виникнення подагри. Це дуже неприємне захворювання, яким супроводжують запалення суглобів та виникнення набряків. Вітамін С здатний не тільки зробити вміст сечової кислоти меншим, але і захистити організм від нападів подагри. Тим, хто страждає від дефіциту заліза в крові так само слід звернути свою увагу на цей мікроелемент: він допомагає організму краще засвоювати залізо. Вітамін С, наприклад, може перетворити його в речовину, яка легко абсорбується, що важливо для тих, хто не вживає м’ясо. Особливу роль відіграє вітамін С для нашої імунної системи. Він позитивно впливає на виробництво і роботу лейкоцитів, а також зміцнює захист покривів і допомагає ранам гоїтися швидше. Оскільки вітамін С бореться з окислювальним стресом, він допомагає залишатися людській пам’яті такою ж гарною і взагалі позитивно впливає на роботу головного мозку. Однак не варто старатися: від надмірного вживання вітаміну С можуть виникати захворювання очей.

Новини
🌾 Підтримка аграріїв Долинської громади 🚜
21.11.2024 22:12
🌾 Підтримка аграріїв Долинської громади 🚜 20 листопада 2024 року на засіданні комісії з використання коштів міського бюджету на отримання дотації фізичним особам за утримання трьох і більше голів…
Міжнародний день відмови від куріння: найкраще рішення для вашого здоровʼя – припинити курити прямо сьогодні
21.11.2024 22:10
Щорічно у третій четвер листопада світ відзначає Міжнародний день відмови від куріння – і це той самий момент, щоб привернути увагу громадськості й влади до загроз тютюнової епідемії, заявити про…
До Долинської громади завітали гості з Поляницької та Букачівської громад – голови громад та працівники апаратів рад
20.11.2024 15:49
Міський голова Іван ДИРІВ презентував нашу громаду, розповівши про успішні проєкти, реалізацію міжнародних програм та плани на майбутнє Особливу увагу гості звернули на галузь енергоефективності,…