Щорічно серед населення України реєструється випадки ієрсиніозу – до півсотні на рік. Це небезпечне кишкове інфекційне захворювання має виражений сезонний характер та уражає шлунково-кишковий тракт, печінку, суглоби, інші органи та системи.
Заразитись збудником можна від домашніх тварин або гризунів, зокрема, після вживання продуктів, до яких мають доступ гризуни-носії інфекції. Збудник ієрсініозу- бактерії Yersinia enterocolitica швидко гинуть під дією сонячних променів та при висушуванні, при нагріванні до +60 °С протягом 30 хвилин, при кип’ятінні – через 10 секунд. Дезінфекційні засоби вбивають збудник протягом 1-2 годин. Бактерії вільно переносять вплив на них низьких температур. Більш того, при температурі 4-6 градусів, актуальною для холодильників, вони не тільки зберігаються, але й не втрачають можливості до розмноження. Враховуючи цю особливість, ієрсиніоз часто визначають ще й як «хвороба холодильників». Крім цього, бактерії добре переносять заморожування з наступним розморожуванням.
Основний резервуар бактерії – грунт, вторинний резервуар – мишовидні гризуни. Джерелом інфекції можуть бути корови, кози, вівці, свині, собаки, коти, хвора людина та здоровий бактеріоносій.
Механізм передачі інфекції - фекально-оральний, тобто через харчовий, водний та контактно-побутові шляхи. Потрапити в організм людини бактерія може через молоко, молочні продукти, м»ясо, овочі та фрукти. Люди можуть заразитися і від хворих сільськогосподарських тварин, собак і котів. Виділяючи збудник із сечею і фекаліями, хворі тварини, або гризуни заражають довкілля, зокрема воду та харчові продукти. Дещо рідше фіксується водний шлях передачі- при вживання забрудненої води з колодязів, відкритих водойм.
З метою попередження ієрсиніозу, необхідно:
- продукти зберігати в приміщеннях, недоступних для гризунів;
- для запобігання забрудненню овочів та коренеплодів – звільняти сховища для городини від старих овочів, перед завантаженням проводити дезінфекцію, білити стіни, підсушувати на сонці тару, у разі тривалого зберігання періодично їх перебирати;
- продукти, на яких знайдені сліди гризунів, краще не споживати, в разі необхідності - обов’язково піддати термічній обробці;
- готові до вживання продукти і страви зберігати окремо від сирих продуктів;
- молоко, куплене у приватних осіб, необхідно вживати після кип’ятіння; овочі та фрукти ретельно мити, обдавати окропом, особливо у разі їх споживання в сирому вигляді;
- дотримуватись правил особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці, після кожного відвідування вбиральні;
- відпочиваючи на природі, не можна використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків;
- велику роль у боротьбі з мишоподібними гризунами відіграє систематичне проведення дератизаційних заходів.
Завдяки виконанню таких заходів можна значно знизити ризик зараження, а також обмежити поширення інфекції!
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла до 38,5-39,5°C, різкий боль у животі без чіткої локалізації, діареї, 5-15 разів на добу і більше, нерідко з домішками крові й слизу, нудота, блювання, біль в м’язах і суглобах, часто безсоння. У перші 3-4 дні хвороби можлива поява різноманітного висипу, збільшення периферійних лімфатичних вузлів) необхідно своєчасно звертатись за медичною допомогою.
Самолікування може призвести до ускладнень.
Міцного всім здоров’я та мирного неба!
Лікар-епідеміолог відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики інфекційних захворювань Галина ГРЕЧИШИН