З метою недопущення та попередження виникнення епідемічних ускладнень на холеру серед населення в період літнього сезону фахівцями Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» проведено дослідження на холеру води міського озера м.Долини.
Станом на 26.06.2023 року у воді міського озера в місцях масового відпочинку населення збудники інфекційних захворювань, зокрема холери не виділялись.
Такі дослідження фахівцями проводяться щорічно двічі на місяць в період з 01 червня по 01 жовтня в сезон підвищеного ризику захворювання на холеру. В цей час температура навколишнього середовища стає теплою і вологою, що є сприятливими умовами для розмноження холерного вібріону.
Повномасштабна війна може стати причиною поширення холери. Зруйнована інфраструктура (станції водопостачання та водовідведення), масові поховання на території бойових дій у поєднанні із літнім зростанням температури підвищує ризики появи гострих інфекційних захворювань, зокрема — холери. А враховуючи те, що багато людей залишають свої домівки, тікаючи від війни з окупованих територій, переїжджають до західних областей— зростає ймовірність виникнення і поширення цього захворювання.
Що ж треба знати про холеру
Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених холерним вібріфоном. Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упрожовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — протягом декількох місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
Джерелом збудника інфекції є людина — хворий або носій вібріонів. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму. Першими симптомами холери є діарея (частий, до 10 і більше разів на добу, пронос). При цьому людина втрачає багато рідини — до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму.
При дотриманні простих правил можна уникнути захворювання:
- не купуйте продукти харчування, зокрема — рибу, у місцях стихійної торгівлі;
- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- використовуйте чисту воду;
- мийте овочі і фрукти перед вживанням;
- ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.
- кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії впродовж 2-3 днів, в хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.
Бережіть себе та своїх близьких!
Лікар-епідеміолог
відділення епідеміологічного нагляду
(спостереження) та профілактики
інфекційних захворювань Галина ГРЕЧИШИН