Небезпека збудників ентеровірусної інфекції полягає в тому, що вони можуть викликати різні клінічні прояви захворювання, від легкого нездужання (грипоподібні симптоми) до важкого ураження (менінгіт або міокардит). У загальному існує понад 70 типів ентеровірусів, найбільш відомими є ЕСНО, Коксакі.
Де можуть міститись ентеровіруси?
Ентеровіруси здатні зберігати свою життєздатність у воді та вологому ґрунті до декількох місяців, у стічних водах – більше півроку, на продуктах харчування (молоко, фрукти, овочі) та предметах побуту – тривалий період часу. У холодильнику віруси залишаються живими декілька тижнів, у замороженому вигляді – місяцями. Проте вони чутливі до звичайних дезінфекційних засобів та гинуть протягом 20 хв. при кип’ятінні. Пік захворюваності припадає на червень-жовтень.
Симптоми:
- висока температура;
- нежить або закладеність носа;
- біль у горлі;
- висип.
Найчастіше тяжкі симптоми зустрічаються у немовлят, дітей з ослабленою імунною системою та астмою. Більшість людей із симптомами ентеровірусу зазвичай одужують через 7-10 днів. Проте для людей з підвищеним ризиком для повного відновлення може знадобитися більше часу.
Коли слід звертатися до лікаря?:
- якщо у вашого немовляти (до 3 міс.) t 38°C або вище;
- якщо у вашої дитини t вище 39,4°C або зберігається більше ніж 2 дні;
- якщо ви помітили такі симптоми: слабкість у руках/ногах, проблеми з ковтанням, болючі пухирі в роті, свистяче дихання або задишка, біль у грудях, сильний головний біль, чутливість до світла, скутість м’язів шиї тощо.
На жаль, вакцини від ентеровірусів - немає, адже їх існує дуже багато. В Україні проводиться лише вакцинація від поліомієліту.
Профілактика інфекцій – це дотримання комплексу санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на запобігання забрудненню харчових продуктів, води. Перебуваючи у місцях масового скупчення людей, на відпочинку намагайтесь уникати близьких контактів з людьми, у яких ви бачите прояви хвороби – схожі на застуду, висипку на шкірі.
Щоб не захворіти дотримуйтесь чистоти та гігієни навколо вас! Завжди мийте руки – перед вживанням та приготуванням їжі, після перебування у місцях масового скупчення людей (вулиці, ринки, пляжі, магазини, транспорт, відпочинок на природі), після відвідування туалету. Не торкайтесь обличчя не вимитими руками. Вживайте тільки кип’ячену питну воду. Купаючись у водоймі, не ковтайте воду при купанні. Перед вживанням ретельно мийте питною водою овочі та фрукти.
При перших ознаках захворювання одразу звертайтесь до лікаря. Вчасно розпочате лікування вбереже від ускладнень.
Тож дбайте про своє здров’я та не хворійте!
Лікар-епідеміолог
відділення епідеміологічного нагляду
(спостереження) та профілактики
інфекційних захворювань Галина ГРЕЧИШИН