Чим небезпечні для здоров’я немиті овочі та фрукти

З настанням літа у нас в раціоні з'являються свіжі фрукти, ягоди і овочі, які, інколи, ми просто рвемо з грядки або купуючи відразу ж вживаємо їх. Ми із задоволенням починаємо годувати ними і своїх дітей, так як знаємо, що в них міститься велика кількість вітамінів. Вітаміни, звичайно, справа хороша, але в гонитві за ними, не варто втрачати голову.

Непомиті фрукти та овочі можуть містити різні види мікроорганізмів, серед яких віруси, бактерії та паразити. Так, коли людина з'їдає непомиті ягоди, вона наражається на ризик зараження хворобами, пов'язаними з їжею. Наприклад, гепатитом A, сальмонельозом, дизентерією,глистними інвазіями та ін.

Зазвичай віруси та бактерії потрапляють на поверхню ягід у результаті контакту із брудом, нечистою водою, екскрементами тварин і навіть через мух, які можуть переносити інфекцію. У літню пору продукти псуються швидше, тим самим стають живильним середовищем для мікроорганізмів.

Щоб уникнути цих захворювань необхідно пам’ятати нехитрі, але безумовно важливі правила:

-в жодному разі не варто вживати немиті фрукти, овочі, ягоди, навіть якщо вони виглядають бездоганно. З рук, з поверхні землі на них можуть потрапляти збудники гострих кишкових інфекцій;
- відокремлюйте продукти один від одного під час покупок в супермаркеті, в холодильнику, на кухонному столі. З овочів і фруктів кишкова паличка може потрапити на продукти, які перед вживанням не миють і термічно не обробляється (хліб, сир, і т.д.);
- всі овочі, ягоди і фрукти необхідно перед вживанням добре промити проточною водою і по можливості обдати окропом;
- важливу роль відіграє і країна-виробник овочів, фруктів, будь-яких інших продуктів. По можливості намагайтеся вживати тільки натуральні, вирощені в природних умовах плоди;
- ретельно поставтеся до миття рук, можна навіть ще раз пояснити дитині, як важливо мити руки перед їжею або після туалету і допомогти їй робити це правильно;
- не допускайте в будинок мух і боріться за чистоту, адже мухи – це універсальні рознощики гострих кишкових інфекцій. Не допускайте їх контакту з продуктами харчування, завертайте їжу, якщо такий ризик є, використовуйте аерозолі та стрічки для знищення літаючих комах.

А головне пам’ятайте завжди – Ваше здоров’я, у Ваших руках!

Лікар-епідеміолог

відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань Галина ГРЕЧИШИН

Новини
У Долині відбувся “День спільної дії” — захід у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?”
26.06.2025 10:33
Площа перед Міським Будинком культури стала простором тепла, підтримки й турботи. У дружній атмосфері ми разом говорили про те, що варто берегти не лише фізичне, а й ментальне здоров’я — особливо в…
Роботодавці Прикарпаття вже отримали компенсацію за облаштування робочих місць для 245 працевлаштованих осіб з інвалідністю
26.06.2025 08:33
Від початку дії програми з надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю роботодавці Прикарпаття вже отримали компенсацію за облаштування…
🔍 Хочете знати, куди йдуть бюджетні кошти громади?
25.06.2025 11:11
Ми розмістили віджет із посиланням на портал "Відкритий бюджет". Відкритий бюджет — це державний портал, де в публічному доступі розміщені дані про надходження та витрати бюджетів…