З настанням літа у нас в раціоні з'являються свіжі фрукти, ягоди і овочі, які, інколи, ми просто рвемо з грядки або купуючи відразу ж вживаємо їх. Ми із задоволенням починаємо годувати ними і своїх дітей, так як знаємо, що в них міститься велика кількість вітамінів. Вітаміни, звичайно, справа хороша, але в гонитві за ними, не варто втрачати голову.
Непомиті фрукти та овочі можуть містити різні види мікроорганізмів, серед яких віруси, бактерії та паразити. Так, коли людина з'їдає непомиті ягоди, вона наражається на ризик зараження хворобами, пов'язаними з їжею. Наприклад, гепатитом A, сальмонельозом, дизентерією,глистними інвазіями та ін.
Зазвичай віруси та бактерії потрапляють на поверхню ягід у результаті контакту із брудом, нечистою водою, екскрементами тварин і навіть через мух, які можуть переносити інфекцію. У літню пору продукти псуються швидше, тим самим стають живильним середовищем для мікроорганізмів.
Щоб уникнути цих захворювань необхідно пам’ятати нехитрі, але безумовно важливі правила:
-в жодному разі не варто вживати немиті фрукти, овочі, ягоди, навіть якщо вони виглядають бездоганно. З рук, з поверхні землі на них можуть потрапляти збудники гострих кишкових інфекцій;
- відокремлюйте продукти один від одного під час покупок в супермаркеті, в холодильнику, на кухонному столі. З овочів і фруктів кишкова паличка може потрапити на продукти, які перед вживанням не миють і термічно не обробляється (хліб, сир, і т.д.);
- всі овочі, ягоди і фрукти необхідно перед вживанням добре промити проточною водою і по можливості обдати окропом;
- важливу роль відіграє і країна-виробник овочів, фруктів, будь-яких інших продуктів. По можливості намагайтеся вживати тільки натуральні, вирощені в природних умовах плоди;
- ретельно поставтеся до миття рук, можна навіть ще раз пояснити дитині, як важливо мити руки перед їжею або після туалету і допомогти їй робити це правильно;
- не допускайте в будинок мух і боріться за чистоту, адже мухи – це універсальні рознощики гострих кишкових інфекцій. Не допускайте їх контакту з продуктами харчування, завертайте їжу, якщо такий ризик є, використовуйте аерозолі та стрічки для знищення літаючих комах.
А головне пам’ятайте завжди – Ваше здоров’я, у Ваших руках!
Лікар-епідеміолог
відділення епідеміологічного нагляду
(спостереження) та профілактики
інфекційних захворювань Галина ГРЕЧИШИН