Рекомендації щодо запобігання виникнення епідемічних ускладнень, викликаних гострим кишковими інфекціями і харчовими отруєннями в закладах громадського харчування

Ви зобов’язані дотримуватися наступного:

  1. Приміщення повинні знаходитися в задовільному технічному і санітарно-гігієнічному стані.
  2. На підприємстві повинна бути холодна та гаряча протічна вода гарантованої якості ( при перебоях в поступленні води або її відсутності припиняти роботу і не приймати замовлень).
  3. Повинні бути в задовільному, робочому стані санвузли та каналізаційна система.
  4. Сировину отримувати при наявності супровідних документів (товаро-транспортних накладних, закупочного акту, або чеку з магазину та документів, що засвідчують її безпечність та якість)
  5. Дотримуватись технології та поточності приготування страв.
  6. З метою профілактики сальмонельозу чітко виконувати вимоги до зберігання реалізації курячих яєць з врахування правил їх миття та дезінфекції.
  7. Контролювати роботу холодильного обладнання із записом температурного режиму у відповідному журналі.
  8. Впорядковано зберігати сировину, продукцію та технологічний інвентар.
  9. Контролювати терміни реалізації продуктів.
  10. Промаркувати технологічний та прибиральний інвентар і використовувати за призначенням.
  11. В працівників повинні бути особові медичні книжки з відміткою своєчасного проходження медичного огляду. Кожен день перед початком зміни проводити огляд відкритих частин тіла на наявність гнійничкових захворювань. Дотримуватись правил особистої гігієни.
  12. Не допускати до приготування страв сторонніх осіб без пройденого медичного огляду.
  13. За якість заготовленої сировини і продукції замовником урочистості відповідність несе керівництво Вашого закладу.
  14. Суворо дотримуватися дезрежиму. Забезпечити підприємства достатньою кількістю дезінфікуючих та знежирюючи засобів, дозволених МОЗ України до використання.
  15. Регулярно проводити дезінсекцію та дератизацію (боротьбу з мухами , тараканами і гризунами). Своєчасно вивозити харчові та побутові відходи.

Виконання вищевказаних пунктів є обов’язкове для Вас – операторів ринку. За невикористання вимог чинного законодавства Ви несете відповідальність згідно ст. 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 1602 від 22.07.2014 р.

Новини
🍕Сьогодні біля Міського будинку культури відбулася гуманітарна акція, організована благодійною організацією Hope Full
27.08.2025 13:42
Сьогодні біля Міського будинку культури в Долині відбуласья гуманітарна акція, організована благодійною організацією Hope Full з а ініціативи заступника міського голови Віктора ГРОМИША та за…
І ще одна подяка від військових за переданий Mavic 3T 💙💛
26.08.2025 14:53
А ми, в свою чергу, вклоняємось вам, наші мужні воїни, за неоціненний подвиг та захист країни
🤝 Сила єдності громад
26.08.2025 14:47
У рамках проєкту Пліч-о-пліч: Згуртовані громади сьогодні ми підписали Меморандум про співпрацю між Долиною та Кремінською міською військовою адміністрацією Луганської області. Цей документ…