Рекомендації щодо запобігання виникнення епідемічних ускладнень, викликаних гострим кишковими інфекціями і харчовими отруєннями в закладах громадського харчування

Ви зобов’язані дотримуватися наступного:

  1. Приміщення повинні знаходитися в задовільному технічному і санітарно-гігієнічному стані.
  2. На підприємстві повинна бути холодна та гаряча протічна вода гарантованої якості ( при перебоях в поступленні води або її відсутності припиняти роботу і не приймати замовлень).
  3. Повинні бути в задовільному, робочому стані санвузли та каналізаційна система.
  4. Сировину отримувати при наявності супровідних документів (товаро-транспортних накладних, закупочного акту, або чеку з магазину та документів, що засвідчують її безпечність та якість)
  5. Дотримуватись технології та поточності приготування страв.
  6. З метою профілактики сальмонельозу чітко виконувати вимоги до зберігання реалізації курячих яєць з врахування правил їх миття та дезінфекції.
  7. Контролювати роботу холодильного обладнання із записом температурного режиму у відповідному журналі.
  8. Впорядковано зберігати сировину, продукцію та технологічний інвентар.
  9. Контролювати терміни реалізації продуктів.
  10. Промаркувати технологічний та прибиральний інвентар і використовувати за призначенням.
  11. В працівників повинні бути особові медичні книжки з відміткою своєчасного проходження медичного огляду. Кожен день перед початком зміни проводити огляд відкритих частин тіла на наявність гнійничкових захворювань. Дотримуватись правил особистої гігієни.
  12. Не допускати до приготування страв сторонніх осіб без пройденого медичного огляду.
  13. За якість заготовленої сировини і продукції замовником урочистості відповідність несе керівництво Вашого закладу.
  14. Суворо дотримуватися дезрежиму. Забезпечити підприємства достатньою кількістю дезінфікуючих та знежирюючи засобів, дозволених МОЗ України до використання.
  15. Регулярно проводити дезінсекцію та дератизацію (боротьбу з мухами , тараканами і гризунами). Своєчасно вивозити харчові та побутові відходи.

Виконання вищевказаних пунктів є обов’язкове для Вас – операторів ринку. За невикористання вимог чинного законодавства Ви несете відповідальність згідно ст. 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 1602 від 22.07.2014 р.

Новини
 «Великодній кошик» для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах
18.04.2025 11:17
Вже за доброю традицією напередодні Великодня відбувається акція «Великодній кошик». 26 традиційних великодніх продуктових наборів отримали сім'ї, у яких виховуються діти найбільш вразливих категорій…
Вже понад 100 роботодавців з Прикарпаття від початку року отримали компенсацію витрат за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб
17.04.2025 13:10
В цьому році на Івано-Франківщині вже 101 роботодавець отримав компенсацію витрат за працевлаштування 120 внутрішньо переміщених осіб. Від початку дії програми отримання роботодавцями компенсації…
В ГУ ДПС в Івано-Франківській області створено «гарячу лінію» для вирішення податкових питань мобілізованих ФОП та ветеранів
16.04.2025 15:22