Дистильована вода – очищена вода, без зайвих домішок. Оскільки дистильована вода практично позбавлена мінеральних солей та мікроелементів, вона служить відмінним розчинником, але саме це робить її непридатною для пиття. Адже мінеральні солі і мікроелементи є незамінними компонентами живлення, необхідними для нормального функціонування організму людини. При постійному вживанні дистильованої води можливий діурез і порушення роботи нирок. Крім того, порушується сольовий баланс в організмі.
Дистильована вода, отримана за рахунок очищення у спеціальних апаратах – дистиляторах, є складником більшості косметичних засобів (60-90%). Її використовують для змішування всіх інших компонентів до отримання необхідної консистенції. У медицині дистильовану воду застосовують для приготування фізрозчину, розчину глюкози і безлічі водних розчинів антибіотиків. У побуті дистилят використовується для заправки прасок, пароочисників і пилососів. Дистилят застосовується для приготування електроліту в акумуляторах.
Ученими різних країн у різний час встановлено, що чим м`якша вода, тобто чим менше в ній мікроелементів і мінеральних солей, тим вищий ризик виникнення у людей серцево-судинних захворювань, головним чином ішемічної хвороби серця і артеріальної гіпертонії. І навпаки, у тих, хто живе в районах, де вода жорстка, показники діяльності серцево-судинної системи кращі: нижчий артеріальний тиск і рівень холестерину в крові, менша частота скорочень серця у спокої. Фахівці дійшли висновку, що і захворюваність карієсом теж багато в чому обумовлюється низькою концентрацією мінеральних речовин і мікроелементів у воді, особливо кальцію, фтору, магнію, калію і літію.
Завідувач санітарно – гігієнічної лабораторії
Долинського відділу Калуського районного
відділу ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» Оксана КОНІВ