На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми

За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.

За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.

Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 04 серпня 2023 року становить 0,12 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.

Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:

● на агропродовольчих ринках:

- овочі (середній вміст Cs – 48,16-54,33 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

- фрукти (середній вміст Cs – 28,16-32,05 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

- свіжі ягоди (середній вміст Cs – 114,33-184,23 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));

- свіжі гриби (середній вміст Cs – 123,44-184,62 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг));

● на промисловому виробництві харчових продуктів:

- вода центрального водопроводу (середній вміст Cs – 1,37 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг), St – 0,25 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг));

- яєчні порошок (середній вміст Cs – 3,13 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St – 5,63 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));

- раки (середній вміст Cs – 3,17 Бк/кг (при нормі 150 Бк/кг), St – 4,56 Бк/кг (при нормі 35 Бк/кг));

- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 2,87-5,47 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 2,54-3,65 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- м′ясо індика та субпродукти (середній вміст Cs – 3,64-4,18 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St –2,86-3,41 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- озимий ріпак (середній вміст Cs – 2,28-3,48 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,08-4,15 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- озима пшениця (середній вміст Cs – 2,31-2,32 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St –2,86-2,95 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- ячмінь ярий (середній вміст Cs – 2,33 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St –2,21 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- ячмінь озимий (середній вміст Cs – 2,28-3,11 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,14-3,49 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- напівфабрикати м′ясні (середній вміст Cs – 3,05 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St –2,24 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).

Новини
🎓 У Долинській громаді стартував освітній проєкт "EdLeaders – 2025. Академія освітніх управлінців"
02.05.2025 14:17
Перший модуль об’єднав керівників шкіл навколо теми стратегічного управління та розвитку освітніх закладів. Спікери Pavlo Sheremeta та Катерина Молодик говорили про виклики сучасної освіти,…
😥З глибоким сумом і жалем повідомляємо, що ще один Герой, мешканець нашої громади, загинув на війні, захищаючи нашу свободу та гідність
01.05.2025 16:14
ТРИФОНОВ Костянтин Олександрович, молодший сержант, уродженець Херсону, зареєстрований в Долині як ВПО, загинув 27 квітня 2025 року під час виконання бойового завдання по захисту Батьківщини в районі…
◀️❗️ На території Прикарпаття розпочинається весняна кампанія з вакцинації диких м’ясоїдних тварин
30.04.2025 11:03
9147 км.кв. – така площа території Івано-Франківської області, на якій заплановано розповсюдження вакцини (принад) проти сказу диких м’ясоїдних тварин. Мова йде про 75% території регіону, крім…