Що потрібно знати про ботулізм?

Ботулізм – це важке токсичне інфекційне захворювання, яке виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму (Clostridium botulinum ) і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник захворювання постійно перебуває в ґрунті, утворюючи спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. З ґрунту потрапляє у кишечник сільськогосподарських тварин, прісноводних риб , а також на харчові продукти ( овочі, фрукти, зерно).

Бактерії містять отруту – ботуло-токсин, смертельна доза якого становить 0,3 мкг. Як зазвичай токсин накопичується в таких продуктах як, консерви, солона риба, ковбаса, шинка гриби , приготовлені з порушенням технології приготування, особливо в домашніх умовах.

Людина заражається при вживанні продуктів забруднених живими бактеріями ботулізму, як правило через шлунково-кишковий тракт. Інкубаційний період триває від 2-3 годин, до 1-2 днів.

Першими проявами хвороби є: загальна слабкість, головний біль, порушення близького зору, сухість в роті, блювота, закреп, що є ознакою парезу шлунково-кишкового тракту. Потім розвивається м’язова слабкість шиї та кінцівок. При пізній діагностиці у хворого утруднюється дихання, і хвороба може призвести до зупинки дихання .

При перших симптомах захворювання, негайно зверніться за медичною допомогою, та подальшою госпіталізацією та лікування, а також для нейтралізації ботулотоксину, використання спеціальної сироватки (внутрішньом'язово) протягом 1-4 діб.

Щоб не захворіти на ботулізм, не вживайте недоброякісні продукти. Звертайте увагу на термін придатності продуктів, умови зберігання та технологію приготування. Не вживайте консервовані продукти, банки яких пошкоджені чи бомбажні. Також уникайте вживання в’ялених та копчених продуктів у якості приготуванні яких ви сумніваєтеся.

При самостійному консервуванні дотримуйтесь таких правил: перед процедурою ретельно мийте руки , обирайте свіжі непошкоджені продукти , ретельно промийте їх , використовуйте чисті стерилізовані банки та кришки, при можливості використовуйте автоклав. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігались більше року.

Тому слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте Ви і Ваша сім’я, тому що це один із способів захистити Ваше здоров’я!

Новини
Увага! Попередження про внесення засобів захисту рослин на полях біля сіл Надіїв, Рахиня та Велика Тур’я
18.06.2025 14:30
ТОВ «АКРІС-ЗАХІД» повідомляє, що на орендованих підприємством землях поблизу сіл Надіїв, Рахиня, Велика Тур’я (територія Долинської громади) з 18 по 21 червня 2025 року буде проводитись внесення…
ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ ТА ВЗАЄМОВІДНОСИН КП «ВОДОКАНАЛ» З БОЛЕХІВСЬКОЮ МІСЬКОЮ РАДОЮ
17.06.2025 18:25
Коротко нагадаємо основні передумови проблеми. У 2020 році з державної власності до комунальної власності Долинської міської ради було передано майно на баланс КП «Водоканал», включаючи…
Припинення водопостачання для Болехівської громади
17.06.2025 16:40
Через невиконання зобов'язань з боку влади Болехівської громади ми змушені відключити водопостачання вже сьогодні! Бригада вже виїхала, з хвилини на хвилину водопостачання буде припинено…