Що потрібно знати про ботулізм?

Ботулізм – це важке токсичне інфекційне захворювання, яке виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму (Clostridium botulinum ) і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник захворювання постійно перебуває в ґрунті, утворюючи спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. З ґрунту потрапляє у кишечник сільськогосподарських тварин, прісноводних риб , а також на харчові продукти ( овочі, фрукти, зерно).

Бактерії містять отруту – ботуло-токсин, смертельна доза якого становить 0,3 мкг. Як зазвичай токсин накопичується в таких продуктах як, консерви, солона риба, ковбаса, шинка гриби , приготовлені з порушенням технології приготування, особливо в домашніх умовах.

Людина заражається при вживанні продуктів забруднених живими бактеріями ботулізму, як правило через шлунково-кишковий тракт. Інкубаційний період триває від 2-3 годин, до 1-2 днів.

Першими проявами хвороби є: загальна слабкість, головний біль, порушення близького зору, сухість в роті, блювота, закреп, що є ознакою парезу шлунково-кишкового тракту. Потім розвивається м’язова слабкість шиї та кінцівок. При пізній діагностиці у хворого утруднюється дихання, і хвороба може призвести до зупинки дихання .

При перших симптомах захворювання, негайно зверніться за медичною допомогою, та подальшою госпіталізацією та лікування, а також для нейтралізації ботулотоксину, використання спеціальної сироватки (внутрішньом'язово) протягом 1-4 діб.

Щоб не захворіти на ботулізм, не вживайте недоброякісні продукти. Звертайте увагу на термін придатності продуктів, умови зберігання та технологію приготування. Не вживайте консервовані продукти, банки яких пошкоджені чи бомбажні. Також уникайте вживання в’ялених та копчених продуктів у якості приготуванні яких ви сумніваєтеся.

При самостійному консервуванні дотримуйтесь таких правил: перед процедурою ретельно мийте руки , обирайте свіжі непошкоджені продукти , ретельно промийте їх , використовуйте чисті стерилізовані банки та кришки, при можливості використовуйте автоклав. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігались більше року.

Тому слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте Ви і Ваша сім’я, тому що це один із способів захистити Ваше здоров’я!

Новини
🌾 Підтримка аграріїв Долинської громади 🚜
21.11.2024 22:12
🌾 Підтримка аграріїв Долинської громади 🚜 20 листопада 2024 року на засіданні комісії з використання коштів міського бюджету на отримання дотації фізичним особам за утримання трьох і більше голів…
Міжнародний день відмови від куріння: найкраще рішення для вашого здоровʼя – припинити курити прямо сьогодні
21.11.2024 22:10
Щорічно у третій четвер листопада світ відзначає Міжнародний день відмови від куріння – і це той самий момент, щоб привернути увагу громадськості й влади до загроз тютюнової епідемії, заявити про…
До Долинської громади завітали гості з Поляницької та Букачівської громад – голови громад та працівники апаратів рад
20.11.2024 15:49
Міський голова Іван ДИРІВ презентував нашу громаду, розповівши про успішні проєкти, реалізацію міжнародних програм та плани на майбутнє Особливу увагу гості звернули на галузь енергоефективності,…