Що потрібно знати про ботулізм?

Ботулізм – це важке токсичне інфекційне захворювання, яке виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму (Clostridium botulinum ) і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник захворювання постійно перебуває в ґрунті, утворюючи спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. З ґрунту потрапляє у кишечник сільськогосподарських тварин, прісноводних риб , а також на харчові продукти ( овочі, фрукти, зерно).

Бактерії містять отруту – ботуло-токсин, смертельна доза якого становить 0,3 мкг. Як зазвичай токсин накопичується в таких продуктах як, консерви, солона риба, ковбаса, шинка гриби , приготовлені з порушенням технології приготування, особливо в домашніх умовах.

Людина заражається при вживанні продуктів забруднених живими бактеріями ботулізму, як правило через шлунково-кишковий тракт. Інкубаційний період триває від 2-3 годин, до 1-2 днів.

Першими проявами хвороби є: загальна слабкість, головний біль, порушення близького зору, сухість в роті, блювота, закреп, що є ознакою парезу шлунково-кишкового тракту. Потім розвивається м’язова слабкість шиї та кінцівок. При пізній діагностиці у хворого утруднюється дихання, і хвороба може призвести до зупинки дихання .

При перших симптомах захворювання, негайно зверніться за медичною допомогою, та подальшою госпіталізацією та лікування, а також для нейтралізації ботулотоксину, використання спеціальної сироватки (внутрішньом'язово) протягом 1-4 діб.

Щоб не захворіти на ботулізм, не вживайте недоброякісні продукти. Звертайте увагу на термін придатності продуктів, умови зберігання та технологію приготування. Не вживайте консервовані продукти, банки яких пошкоджені чи бомбажні. Також уникайте вживання в’ялених та копчених продуктів у якості приготуванні яких ви сумніваєтеся.

При самостійному консервуванні дотримуйтесь таких правил: перед процедурою ретельно мийте руки , обирайте свіжі непошкоджені продукти , ретельно промийте їх , використовуйте чисті стерилізовані банки та кришки, при можливості використовуйте автоклав. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігались більше року.

Тому слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте Ви і Ваша сім’я, тому що це один із способів захистити Ваше здоров’я!

Новини
 «Великодній кошик» для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах
18.04.2025 11:17
Вже за доброю традицією напередодні Великодня відбувається акція «Великодній кошик». 26 традиційних великодніх продуктових наборів отримали сім'ї, у яких виховуються діти найбільш вразливих категорій…
Вже понад 100 роботодавців з Прикарпаття від початку року отримали компенсацію витрат за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб
17.04.2025 13:10
В цьому році на Івано-Франківщині вже 101 роботодавець отримав компенсацію витрат за працевлаштування 120 внутрішньо переміщених осіб. Від початку дії програми отримання роботодавцями компенсації…
В ГУ ДПС в Івано-Франківській області створено «гарячу лінію» для вирішення податкових питань мобілізованих ФОП та ветеранів
16.04.2025 15:22