Здорове насіння – запорука здорових рослин

Одним із основних чинників, що забезпечують одержання високих і стабільних урожаїв сільськогосподарських культур є якість насіння. Через насіннєвий матеріал можуть поширюватися збудники хвороб, які призводять як до погіршення самого насіння, так і до зниження продуктивності рослин.

Ураження насіннєвого матеріалу мікрофлорою (мікроорганізмами) відбувається у різний час: у період вегетації, при зборі врожаю, під час обмолоту, в період зберігання насіння з підвищеною вологістю.

Фітоекспертиза насіння є одним із елементів насіннєвого контролю, що дозволяє оцінити ступінь ураження хворобами.

Домінуючими хворобами, якими у нинішньому сезоні уражений посівний матеріал озимих зернових, є: альтернаріоз, фузаріоз та аскохітоз. Про це свідчать результати фітопатологічної діагностики насіння, відібраного спеціалістами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області та направленого для дослідження в ДУ «Івано-Франківську фітосанітарну лабораторію».

За результатами лабораторних досліджень у 90% зразків озимої пшениці виявлено збудників альтернаріозу (Alternaria tenuis) та фузаріозу (Fusarium graminearum), 10% - аскохітозу (Ascochyta graminicola); у 66% зразків ячменю виявили аскохітоз (Ascochyta graminicola) та фузаріоз (Fusarium graminearum) і 34% - альтернаріозу (Alternaria tenuis).

Для того, аби уникнути хвороб при вирощуванні зернових культур, необхідно провести протруювання насіння.

Протруєння дає змогу знешкодити збудників хвороб, які передаються через насіннєвий матеріал, послаблює негативний вплив пошкоджень та травмування на якість посівного матеріалу; стимулює ріст і розвиток рослин у результаті дії препаратів на деякі фізіологічні процеси в насінні, що проростає, і таким чином покращує перезимівлю озимих культур. Це можна робити як завчасно (за 2-3 тижні), так і безпосередньо перед сівбою, протруйниками, які знищують зовнішню і внутрішню інфекцію. Краще оздоровлювати зерно за день або в день сівби. Завчасне протруювання ефективне для захисту рослин від сажкових хвороб. У «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» для протруєння рекомендується широкий асортимент протруйників.

Вибираючи протруйник для насіння слід обов’язково визначитись з фітосанітарним станом як насіння так і патогенами, які зберігаються на рослинних рештках на полі, де планується висіватись культура.

До процесу протруювання необхідно підходити системно, використовуючи як інсектицидні, так і фунгіцидні протруйники: тільки у такий спосіб можна отримати якісний та «здоровий» посівний матеріал.

Новини
Сила духу крізь музику: долинські діти здобули шанс виступити в Європі
17.05.2025 13:52
Сьогодні наша громада переживає важкі часи, адже війна залишає свій слід на житті кожного з нас. З глибоким болем ми отримали новину про загибель нашого Героя. Це невимовна втрата, і наші думки…
Вузькозлатка ясенева смарагдова – небезпечний карантинний шкідник лісових насаджень!
16.05.2025 13:52
Продовжуємо інформувати про вузькозлатку ясеневу смарагдову. Карантинний статус та розповсюдження в світі. A. planipennis входить до списків регульованих шкідливих організмів Європейської та…
Експортерам та імпортерам рослинної продукції: сьогодні з 18:00 в системі PHIS будуть проводитись технічні роботи
16.05.2025 13:51
Держпродспоживслужба інформує, що з метою впровадження оновлень до інформаційної автоматизованої системи «Phytosanitary Inspection System» (PHIS), в період з 16 по 18 травня 2025 року в…