Одна з них дизентерія.
Дизентерія – бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової. Наслідки від інфекції доволі неприємні.
Збудником дизентерії є бактерія Shigella dysenteriae. Найчастіше причиною дизентерії є порушення правил особистої гігієни та вимог санітарного законодавства. Дизентерія може протікати як у хронічній, так і в гострій формі. Інкубаційний період доволі короткий — від 1 до 7 діб (частіше два-три дні). Гостра форма починається через 24–48 годин від моменту зараження.
Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму.
– нудота;
– діарея;
– головний біль;
– зневоднення організму;
– підвищена температура;
– млявість;
– болі у печінці, шлунку.
Щоб вберегтись від цієї інфекції:
– ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
– не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів;
– перед вживанням молока та молочних продуктів, які були куплені на фермерських ринках, обов’язково повинні пройти термічну обробку;
– не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
– для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду з централізованих джерел водопостачання, а при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятіть;
– ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, для споживання дітьми – обдайте окропом;
Тому ми рекомендуємо Вам не ігнорувати проблему, і негайно звертатися до лікаря в разі виникнення найменших симптомів гострих кишкових інфекцій.
Помічник лікаря – епідеміолога
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики інфекційних захворювань
Долинського відділу
ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» Оксана Василишин