Реформа харчування не дасть очікуваного результату, якщо вдома ми продовжуватимемо давати дітям нездорову їжу для перекусів у школі.
Для того , щоб зберегти здоров’я Ваших дітей та щоб вони не відчували втому впродовж дня, легко сприймали навчальний матеріал та його засвоювали надаємо Вам кілька порад щодо вибору продуктів, які повинні знайти місце у шкільному ланч-боксі.
▪ У шкільному ланч-боксі мають бути продукти, які надовго дають відчуття ситості (хліб, горіхи, твердий сир, яйця тощо)
▪ Бутерброди та сендвічі треба робити з цільнозернового хліба
▪ Не використовуйте у бутербродах майонез, плавлений сир та інші магазинні «намазки»
▪ Завжди додавайте до бутербродів зелений салат та овочі
▪ Завжди кладіть шматочки фруктів та ягоди, які дитині легко з’їсти за один раз
▪ Залучіть дітей до підготовки ланч-боксу. Вони з більшою ймовірністю з’їдять страви, які допомагали складати.
Важливо пам'ятати:
Не використовуйте у бутербродах майонез, плавлений сир та інші магазинні «намазки»;
Вибирайте начинку для бутерброда з низьким вмістом жиру. Це може бути нежирне м’ясо (в тому числі курка або індичка), риба (наприклад, тунець або лосось), твердий сир із низьким вмістом жиру;
Завжди додавайте до бутербродів зелений салат та овочі: помідори черрі або шматочки моркви, огірка, селери та перцю. В окреме відділення ланч-боксу налийте знежирений хумус чи інший соус – з ним дітям буде смачніше їсти овочі;
Завжди кладіть шматочки фруктів та ягоди, які дитині легко з’їсти за один раз. Порізане яблуко, помита полуниця, чорниця, шматочки мандарина чи апельсина, скибочки дині. Полийте фрукти лимонним соком, щоб вони не темніли. У зимовий сезон можна класти у ланч-бокс консервовані фрукти без додавання цукру;
Замість фруктових чи шоколадних батончиків покладіть корисні сухофрукти – родзинки та курагу. Зверніть увагу, що ці продукти можуть прилипати до зубів, тому їх треба споживати тільки під час їжі, щоб зменшити ризик розвитку карієсу;
Замініть тістечка, шоколад на цільнозернові батончики та печиво;
Обирайте йогурти з низьким вмістом жиру та цукру. Віддавайте перевагу білим йогуртам, до яких можна додати власні фрукти;
Якщо сир містить багато жиру і солі, то давайте його менше. Обирайте нежирні і помірно солоні сорти сиру;
Залучіть дітей до підготовки та вибору того, що є в їхньому ланч-боксі. Вони з більшою ймовірністю з’їдять страви, які допомагали складати. Будьте креативними та робіть ланч-бокси яскравими, додавайте різні продукти.
Пам’ятайте про харчову безпеку! Давайте дітям і підліткам лише такі продукти і страви, які не можуть зіпсуватися протягом часу, проведеного у школі.