Як запобігти харчовим отруєнням у різдвяні та новорічні свята

Різдвяні та новорічні свята ніколи не обходяться без святкового столу з великою кількістю різноманітних страв, які потребують правильного зберігання в холодильному обладнанні. Проте, в умовах постійних перебоїв з електропостачанням, необхідно дотримуватись основних правил профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.

Якщо електроенергію відключили, необхідно дверцята холодильника та морозильної камери тримати закритими, адже продукти при цьому залишаються безпечними до 4-х годин у холодильнику та 48 годин у морозильній камері.

Напередодні різдвяно-новорічних свят для захисту себе і своїх близьких від неприємних наслідків святкувань, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують:

  • уважно перевіряти терміни придатності харчових продуктів, зовнішній вигляд та цілісність їхнього пакування;
  • вимагати у продавця документ, що засвідчує безпечність та якість харчових продуктів;
  • купувати харчові продукти в перевірених торгівельних мережах, спеціалізованих магазинах, продовольчих ринках, на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза харчових продуктів;
  • уникати придбання харчових продуктів чи продовольчої сировини на стихійних ринках;
  • дотримуватись всіх правил зберігання харчових продуктів (уникайте сусідства сирих продуктів та готових страв у холодильнику);
  • ретельно дотримуватись правил особистої гігієни, санітарних норм та технології приготування їжі;
  • при приготуванні сирого та вареного м’яса, риби чи овочів використовувати окремі розроблювальні дошки та ножі;
  • при приготуванні страв з м’яса, риби та фаршу дотримуватись температурних режимів запікання в духових шафах;
  • сирі продукти, свіжі овочі та фрукти ретельно промивати під проточною водою;
  • молоко слід вживати тільки кип’яченим, непастеризований сир використовувати тільки після термічної обробки;
  • салати слід заправляти безпосередньо перед подачею до святкового столу, заправлені салати зберігати не довше двох годин при кімнатній температурі;
  • кондитерські вироби з кремом зберігати при температурі від 2-х до 6-ти градусів С до 36 годин, а з заварним кремом – не більше 6 годин;
  • страви, які залишилися після святкового столу не залишати для споживання на наступні дні.

Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені ресторани чи інші заклади харчування з позитивними відгуками. Пам’ятайте, що харчові отруєння завжди легше попередити, ніж їх лікувати.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання, необхідно негайно звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечне для вашого здоров’я.

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

Новини
На шляху до енергонезалежності: обговорили співпрацю з ЕКУ
04.02.2025 13:31
Міський голова Іван ДИРІВ разом із начальником відділу сталого енергетичного розвитку та адаптації до змін клімату Андрієм МАРТИНОМ взяли участь в онлайн-нараді з представниками національної…
Отримали подяку від командування 114-тої бригади тактичної авіації ✈️
31.01.2025 11:18
Це військове з'єднання винищувальної авіації, яке несе варту на небі і захищає нас від ворога. Бригада оснащена винищувачами МіГ-29, сміливість та професіоналізм пілотів є гарантією нашої безпеки…
2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь
30.01.2025 16:53
2 лютого, на честь дня заснування Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів у 1971 році в м. Рамсар (Іран),…